14.6 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Георги Георгиев: Кметът Терзиев струва на столичани по 90 хил. лева щети на ден

Бившият председател на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев пресметна, че кметът Васил Терзиев струва на софиянци по 90 хил. лева на ден.

„Софиянци вече плащат сметката за 100 дни управление на Васил Терзиев и тя е за 9 милиона лева“, твърди зам.-председателят на СОС и общински съветник от ГЕРБ-СДС.

В пост в социалните мрежи Георгиев пише, че само за три месеца управление кметът на София е успял да изгуби 6 милиона лева безвъзмездни европейски средства. Те са били по проект за междублокови пространства до 31 декември.

„Екипът на Васил Терзиев не е осигурил парите по проекта в срок и сега гражданите трябва да платят тези 6 млн. лева от джобовете си според внесения от него проект на бюджет за 2024 година“, пише той.

Други 3 млн. лв. щети са били нанесени и от поскъпването на ученическите карти за градски транспорт от 1 февруари, а тези пари сега се плащали от родителите на 64 000 ученици и студенти.

„Това са 64 000 месечни карти, които вече са по-скъпи – проблем, който преди един месец предложихме да решим, когато с колегите ми от ГЕРБ-СДС бяхме подготвили доклад, за да покрием това поскъпване от бюджета. Ни вопъл, ни стон от страна на Терзиев“, настоява Георгиев.

„Три месеца кметът на София харчи парите на гражданите напълно непрозрачно и без да се отчита публично. Затова ние предложихме решение на общинския съвет, с което да задължим кмета да дава отчет за всяко плащане над 5000 лева в края на месеца. Хората очакваха промяна, но за хубаво. А не на цената от 9 милиона лева за 90-100 дни“, заключава общинарят.

Ето какво написа Георгиев във Фейсбук:

90 000 (деветдесет хиляди) лева щета на ден. Толкова ни струва кметът Терзиев дотук. Софиянци вече плащат сметката за 100 дни управление на Васил Терзиев и тя е за 9 милиона лева.

Само за три месеца управление кметът на София успя да изгуби и да задължи гражданите да платят от джоба си общо над 9 милиона лева.

6 милиона лева изгубени напълно безвъзмездни европейски средства, които просто трябваше да бъдат отчетени по проект за междублокови пространства до 31 декември. Екипът на Васил Терзиев не е осигурил парите по проекта в срок и сега гражданите трябва да платят тези 6 млн. лева от джобовете си, според внесения от него проект на бюджет за 2024 година.

3 милиона лева поскъпване на ученическите карти за градски транспорт от 1 февруари плащат родителите на 64 000 ученици и студенти. Това са 64 000 месечни карти, които вече са по-скъпи – проблем, който преди един месец предложихме да решим, когато с колегите ми от ГЕРБ-СДС бяхме подготвили доклад, за да покрием това поскъпване от бюджета. Ни вопъл, ни стон от страна на Терзиев.

Три месеца кметът на София харчи парите на гражданите напълно непрозрачно и без да се отчита публично. Затова ние предложихме решение на общинския съвет, с което да задължим кмета да дава отчет за всяко плащане над 5 000 лева в края на месеца. Хората очакваха промяна, но за хубаво. А не на цената от 9 милиона лева за 90-100 дни.

А днес се очаква Столичният общински съвет повторно да избира заместник-председатели, членове и председатели на комисии, отбелязва БНР. Решенията трябва да бъдат прегласувани, тъй като областният управител на София Вяра Тодева ги върна за преразглеждане, тъй като нарушавали закона.

ГЕРБ-СДС, ИТН, Коалиция „БСП за България“ вече пискаха оставката на Тодева, но тя отсече, че няма да я подаде.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img