25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Георги Харизанов: Без демократичната общност ГЕРБ няма да сформира управление

„Аргументите на Радев за изпращането на български войници на фронта са безпомощни. Няма нова тема тук. НАТО, ЕС и съюзниците ни стоят зад това Украйна да запази териториалната си цялост.“ Това заяви Георги Харизанов от ГЕРБ по Нова тв. С него в студиото бе и политологът Ружа Смилова. 

По думите му волно или не Радев застава като противовес и полага началото на създаването на антиевроатлантически коалиция. „Действително наративът на Радев е много близък до този на „Възраждане“.

„Мога да не казвам, че ние сме поели ангажимент да не пращаме войници. Това няма да бъде решено тук обаче“, подозира Смилова.

По въпроса за бъдещото управление двамата изказаха сходни предположения.

„Ще бъде направен опит сега да се сформира евроатлантическа сглобка и коалиция. Ще бъде изключително трудно ще има вътрешен и външен натиск от партньори. ПП-ДБ ще са наказани обаче от своите избиратели и симпатизанти“, смята политоложката. Според нея обаче е неизгодно за ГЕРБ и ДПС да са сами в сглобка.

„Трябва им коалиция от трима. Последните данни обаче сочат, че двете партии ще имат достатъчно гласове след изборите. Това обаче не се харесва на ГЕРБ и на Борисов. Той смени разказа, първо казваше, че ПП-ДБ са искали повече власт, а сега казва, че им е удобно да са опозиция“, анализира Смилова.

„Борисов няма да тръгне по пътя на коалиция с ИТН, дори и да може. Имаше 6 избори, спокойно може да ги направим и 16. Няма кампания, както виждате. Солидна преднина ГЕРБ ще има пред втория. ГЕРБ ще има гласове да управлява с ДПС. Това обаче никога не е било тема поради ред причини. ПП-ДБ просто не могат да се оправят, оставете го това, че са наказани“, коментира Харизанов.

„ГЕРБ без демократичната общност няма да тръгне да сформира управление и това е логично. В крайна сметка един определен профил, на Христо Иванов примерно, като представител във властта е изключително важен. Не бих говорил все пак, че той е ключ, какъвто беше през последните 2-3 години“, каза Харизанов.

По думите му политиците в момента дори не продават на хората мечта и вяра в бъдещето.

Според Смилова изказванията на Радев от последните дни звучат като на участник в предизборната кампания. „Той е неразличим от позицията на „Възраждане“. Според мен ще е играч на последващи избори. Той се опитва да капитализира в едно безвремие нещата. Някои играчи подготвят почва, ако не за скорошни избори есента, но за по-дългосрочна перспектива след две години и половина“, коментира тя.

„Борисов знае, че ще спечели с доста и ще му се наложи да поеме отговорност и трябва да предложи работеща формула за управление. Ще направи всичко възможно, за да привлече представители на градската десница за съвместно управление“, смята Смилова.

Тя призна, че не вижда как ще бъде формирана все пак управленска формула след изборите.

„Това ще остане препъни камък. Има две разделителни линии между българския политически елит и обществото“, заяви тя и посочи, че става въпрос за геополитиката най-вече.

Според Харизанов е грешка, че политиците залагат на тезата „никога с ГЕРБ“ и това им носи неуспех. По думите му за регулаторите няма текстове, а само желание за кадруване и именно това е бутнало сглобката.

Харизанов смята, че ще има сериозно разместване на пластовете и отрезвяване в хората, които се имат за богоизбрани. „То ще ги накара да погледнат малко по-обективно на нещата. Ако не искат, то пътят надолу е открит“, каза той.

Харизанов е категоричен, че не ГЕРБ е развалила сглобката. „Те просто не искаха да поемат отговорност само с един човек за некадърното управление на другите“, обясни той. Според него ПП-ДБ се срамуват от хората, излъчени за министри.

По думите му ще е интересно, ако все пак страната отиде на нови избори и служебното правителство завари ситуация, в която КС решава, че промените в конституцията в тяхната част са противоконституционни.

„С огромна степен несигурност може да се твърди, че КС ще преразгледа някои от текстовете. Може да изпаднем в ситуация, в която правителството ще стане нелегитимно“, каза той.

Според Смилова КС не би направил такова нещо.

И двамата смятат, че нови избори са наистина най-вероятният сценарии, има шанс ПП-ДБ да паднат до четвърта политическа сила след изборите на 9 юни.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини