20.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Георги Мамалев: Доигравам мача като актьор


Георги Мамалев е звезда на театралната сцена и любимец на зрителите от малкия екран. Израства в село Мамарчево и още от дете мечтае да бъде артист. Завършва ВИТФИЗ през 1977 г. и още същата година дебютира на сцената на Народния театър, в чиято трупа е вече 47 години. Мамалев има безброй великолепни превъплъщения на сцената, а ролята му на Гошо от „Оркестър без име“ е емблематична за кариерата му. И до днес продължава активно да играе, макар да признава, че вече е в залеза на своята кариера.

Това интервю беше по-различно. В началото се усещаше силното разочарование на Георги Мамалев от съвременния свят и ситуацията в България, но постепенно се прояви чувството му за хумор и голяма част от разговора ни премина в шеги и смях. А съвсем в началото Мамалев ми каза: „Нека започнем с една хубава мисъл: Успехът е нетраен. Неуспехът не е вечен. А по-важното е да имаш кураж и сила. И да не ти пука, да продължаваш това, което си започнал“.

– Господин Мамалев, съвсем наскоро беше Гергьовден. Кръстен сте на дядо си. Празнувахте ли с него заедно навремето?
– Естествено! Само в нашата махала от 10 къщи имаше поне шестима, които носеха името Георги. А на един пък му казваха три пъти Георги, защото е Георги Георгиев Георгиев. (Смее се.) Та Гергьовден се празнуваше много сериозно, във всяка къща се колеше агне. Хората обичаха да си гостуват, да се веселят. Отраснал съм на село с много животинки – магарета, коне, прасета, овце, крави, агънца. И днес, когато някой каже, че води природосъобразен живот, аз заявявам, че съм живял не природосъобразно, а селски, бедно. Вие дори не може да си представите какво значи селска бедност. И въпреки това родовете бяха големи, семействата имаха по много деца. А сега, както вървят нещата, отиваме към закриване… Ние сме толкова зле, че даже не сме в състояние да осъзнаем колко сме зле. Да не може човек да си даде сметка в каква ситуация е попаднал, показва колко е необразован, прост, мързелив и немислещ в перспектива. Мъглява държава сме и сякаш не можем да излезем от тази мъгла. Много нискообразовани хора има в политиката или със съмнително образование. Как държавата да се развива, като е ръководена от такива!? Ако един народ не прави разлика между милиционерската школа в „Симеоново“ и „Харвард“, значи си заслужава положението.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img