11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Георги Първанов: Не знам защо Главчев иска да е външен министър

Съвместяването на поста премиер и външен министър стана повод за твърдението, че има дефицит на дипломатически кадри. „Това не е вярно. Премиерът Главчев не е в състояние да намери решение в сложната ситуация с партиите в сглобката. И в отношенията с президента“, заяви президентът Георги Първанов по бТВ.

„Нямам обяснение защо премиер иска да е и външен министър. Димитър Главчев, при цялото ми уважение към него, защото сме били опоненти в политиката, не е готвен за такава длъжност. Аз не бих могъл да бъда външен министър и си го казвам. Той сигурно има друга амбиция. Назначеният служебен външен министър Стефан Димитров е един много добър професионалист. Познавам него и една плеяда български дипломати, които изнесоха преговорите с Европейския съюз и НАТО. Отношението към него е, меко казано, обидно“, поясни Първанов.

„Във всеки случай премиер да бъде и министър на външните работи би показало дефицит на дипломатически кадри, което със сигурност не е вярно. Това не е теза, която можем да приемем. Премиерът Димитър Главчев не може да намери решение в сложната ситуация, в която се намира в отношенията си с партиите от сглобката и в отношенията си с президента. Не искам да се поставям на мястото, на който и да е служебен премиер след промените в Конституцията“.

Моята активна позиция е да помагам на Левицата, на цялото ляво пространство. Събраха се много хора от левите формации. Не мога да кажа какво ще се случи с тези хора. Работих за широка лява коалиция, която да е алтернатива на дясната, каза Първанов.

„В контакт съм с колеги и съратници. Това е моята активна позиция – да помагам, доколкото мога, на левицата, към която принадлежа. Това беше интересна среща. Събраха се над 500 души от цялата страна – от БСП, от „Левицата“ и други леви организации. Не мога да се ангажирам с прогноза какво ще се случи с тези хора. Да не стане така, както с всички нас. Навършиха се 10 години, откакто ме изключиха от БСП. „Алтернатива за българско възраждане“ (партия АБВ, създадена от Първанов след напускането му на БСП – бел. ред.), участва като част от коалиция „Левицата“ заедно с „Движение 21“, „Социалдемократи“, „Земеделци“ – добър кръг от леви формации. Това е част от цялото ляво. Винаги съм искал, а навремето и го постигнахме, да имаме една широка лява коалиция, която да бъде алтернатива“, каза президентът.

В оперативната политика не бих се върнал. Това не е моята политическа епоха. Тези политически средства, които изпитваме на гърба си, не са тези, с които се боравеше по мое време, посочи Първанов.

Дори и с Иван Костов, с когото сме имали непримирими отношения в политиката, отношенията ни бяха легитимни. Както се казва в казармата – той биеше опозицията по устав. Сега няма никакъв ред, така че без мен“, категоричен бе Георги Първанов.

„Може ли някой да се ангажира с прогноза, която ще се окаже вярна? Не успяха да си разделят баница и затова сглобката се разсъхна по такъв неприятен начин. Случаят с митниците показа, че върви непрекъснат процес за преразпределение. Борбата за Министерството на външните работи започна още преди разпадането на коалицията. Тази борба не мога да си я обясня на базата на моя опит в предишните години. Сигурно сегашните партии искат да имат един лост повече да се докарат пред своите западни партньори. Други обяснения нямам. Може би искат да заличат някаква следа“, коментира той.

Относно провалената ротация, той заяви: Изглеждаше, че ще успеят да „поделят баницата“. Оказа се, че не е така. Сега битката е за Външно министерство. Тя започна още преди да се разпадне сглобката с претенциите на предишния премиер. Партиите от сглобката искат да имат един лост повече да се докарат пред евроатлантическите партньори.

Тепърва ще виждаме резултатите от промените в Конституцията. Подозирам, че решението на КС няма да бъде позитивно спрямо промените. Повечето ще бъдат върнати, допълни Първанов.

„Аз за 10 години не съм направил опит да формирам нито едно служебно правителство. Моята амбиция не е била да разполагам и с изпълнителната власт. Утре Радев няма да бъде на власт, ще дойде друг – пак ли ще променяме Конституцията. Не препоръчвам по всеки повод да се променя Конституцията“, посочи бившият държавен глава.

Относно войната в Украйна той заяви, че българската позиция трябва да бъде в полза на мира.

„България може да бъде солидарен съюзник, но в определени граници. Не би трябвало да сме по-големи католици от папата. Не ни приляга да сме ястреби, особено когато става въпрос за регион, близък до нашия. Тази солидарност може да е изразена по различни начини. Не във всеки случай с изпращане на оръжието, което ще съберем от нашите складове, още по-малко с войници. Познавам много външни министри. Нека оставим на дипломатите да правят дипломацията. Българската позиция трябва да бъде в полза на мира. На втория ден след началото на войната в Украйна от АБВ направихме пресконференция, на която се обявихме за незабавно примирие и бързи преговори за мир. Смятам, че и сега това е решението, което трябва да бъде подкрепено“, обясни Георги Първанов.

„Защо управлението трябва да е без ДПС? Те са сговорчив партньор. Аз бях един от първите, който подаде ръка на ДПС. Твърдя, че те са добър и предсказуем партньор в управлението. След това се случиха доста неща“, коментира още Георги Първанов.

„По един начин се отнасяше ГЕРБ към АБВ , по друг начин се отнасяше към патриотичните формации, по трети начин вероятно изглеждат сега. Аз не бих препоръчал на Левицата да влезе в коалиция сега с ГЕРБ. Но ние не можем да зачеркнем изцяло коалиционното управление. С тези резултати няма как да няма коалиции. Не може всеки срещу всеки, трябва да има компромиси. Както беше през 2005 г. с тази тройна коалиция“, коментира още Първанов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img