20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГЕРБ и Борисов са №1 по рейтинг, 40% от българите искат ротацията да се осъществи

40% от българите смятат, че правилното решение за страната е ротацията в изпълнителната власт да се състои. Това показва проучване на агенция „Алфа рисърч“, осъществено в периода 27 февруари – 3 март. Други 27%, основно избиратели на БСП, „Възраждане“ и ДПС, виждат по-добър изход в избори „2 в 1″ заедно с европейските.

Изследването е реазилизирано със собствени средства на агенцията и е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

 

Според изследването дейността на кабинета се ползва с одобрение от 21,1% – колкото е била и стартовата му подкрепа отпреди девет месеца. Неодобрението нараства от 37% при сформирането му до 52,9% към момента. В проучването премиерът Николай Денков е с одобрение от 23,6% (в сравнение с 26% при встъпването в длъжност) и ръст на неодобрение от 30% до 42,4% за същия период. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е с позитивен рейтинг от 34,7% срещу 25,2% отрицателни оценки.

Очакванията за дейността на кабинета „Габриел“ са преобладаващо неутрални, като 20% смятат, че правителството ще работи по-добре срещу 15% – че ще работи по-лошо, показва проучването на „Алфа рисърч“.

Отношението към парламента в изследването е 7% одобрение и 62% неодобрение.

Отношението към настоящия му председател Росен Желязков е по-позитивно в сравнение с това към институцията – 21% положителни, 52% неутрални и 27% отрицателни оценки.

По-сдържани са очакванията към Атанас Атанасов като вероятен следващ председател на Народното събрание – 13% положителни, 46% неутрални и 41% отрицателни, посочват от агенцията.

Президентът Румен Радев запазва равнището си на доверие от края на 2023 г.– 39% одобрение срещу 38% неодобрение и 23% неутрално отношение, според изследването.

Партии

Лидер в предпочитанията на твърдо решените да гласуват в национални избори е ГЕРБ с 23,7% и преднина от 4,5 пункта пред настоящите си партньори „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) (19,2%), показва проучването.

Бойко Борисов е най-одобряваният партиен лидер с 21,6% доверие, но и съществен дял недоверие – 51%. От съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев има 13,8% доверие срещу 61,1% недоверие, а Кирил Петков – 13,1% доверие срещу 64,3% недоверие. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов е с 15,2% доверие срещу 49,7% недоверие.

Третата позиция в потенциален парламентарен вот според проучването е за „Възраждане“ (12,8%). Персоналното доверие в Костадин Костадинов към момента е 15% одобрение срещу 57,2% неодобрение.

Общо 9,7% е подкрепата за ДПС в допитването на „Алфа рисърч“. Новите съпредседатели на ДПС влизат в ръководството на партията с подкрепата на около 50 на сто от собствените ѝ симпатизанти. На национално равнище Джевдет Чакъров получава 8,7% доверие и 48,1% недоверие, а Делян Пеевски – 5% доверие и 74,4% недоверие.

БСП е с подкрепа от 9,6%, а лидерът Корнелия Нинова – 12,2% одобрение срещу 56,1% неодобрение, според данните. Готови да дадат гласа си за „Има такъв народ“ (ИТН) са 5,1%, а отношението към лидера Слави Трифонов е 12% положително срещу 51,6% отрицателно. Общо 7,7% са решените да подкрепят друга партия, а 12,3% се колебаят за кого да гласуват, показва още изследването.

Съдебна система

Оценките за работата на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов остават на нивото на неговите предшественици – 5% положителни, 52% отрицателни и 43% неутрални.

Едва 4% от анкетираните смятат, че разкритията за мрежи от зависимости в съдебната система засягат криминални действия и изнудване на ниско ниво. Общо 17% са на мнение, че зависимостите достигат и спират до висшите етажи на прокуратурата и съда. Мнозинството, 70%, са на мнение, че в тези мрежи са замесени и политици.

Проучването на „Алфа рисърч“ разглежда и обществените нагласи по геополитически теми. Според данните доминира мнението, че за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални е отговорен режимът в Кремъл. За 58% от участвалите в допитването действията на управляващите в Русия са довели до физическото премахване на критика на Путин. На противоположното мнение са 20%, а други 22% се затрудняват да преценят. Близо 2/3 от участниците споделят, че са обсъждали войната в Украйна с близките си през последните няколко седмици.

Последни новини

- Реклама -