16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

ГЕРБ и ДПС искат да се забрани рекламата на хазартни игри в медиите

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС внесоха в деловодството на народното събрание промени в Закона за хазарта, които предвиждат забрана за реклама в медиите (печатни, електронни).

„Законопроектът забранява реклама в телевизии, в медии, включително онлайн, сайтове. Разрешава се реклама само върху билбордове, и то далеч от училища и други обществени сгради“, посочи Йордан Цонев на брифинг.

„Тези изменения са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. За никого не е тайна, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени в нашето общество. Това наложи да бъдат предприети съответните мерки с цел тяхното ограничаване“, допълни Теменужка Петкова.

ГЕРБ и ДПС предлагат и дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите, разпределението на средствата на хазартните оператори, 50% от вноската да бъде предадени на Министерството на здравеопазването, с средствата да бъдат използвани за лечение на пациенти, зависими от хазарт.

„Въпросният законопроект предвижда няколко групи от мерки. Първата е в хазартни зали да има в населени места с над 5000 жители. Освен това се завишават инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност. Най-важната част от този законопроект е ограничаването на рекламата“, отбеляза Цонев.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img