5.3 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГЕРБ поиска извинение, за да не се стига до избори

Снимки: БТА

Гласуването на проекта за кабинет внесен от Мария Габриел при президента, няма да се състои днес. Тази точка не присъства в дневния ред на Народното събрание, а сред поредица от изявления на политически лидери стана, ясно, че има шанс преговорите да бъдат завършени и да не се стига до нови предсрочни избори заедно с тези за европейски парламент през юни. Условието, което от ГЕРБ поставиха на брифинг с медиите е да получат „голямо извинение“ от „Продължаваме промяната – Демократична България“ за казаното вчера.

„Очаквам извинения за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила такова нещо. Очаквам извинения и за твърденията, че съм нарушила Конституцията.“ Това заяви Мария Габриел. „Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство на споделена отговорност и от стабилност. И двамата партньори в него – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени“, добави вицепремиерът и министър на външните работи в оставка, която вчера бе определена от Асен Василев като „най-новото и най-красивото лице на мафията в България“. Кирил Петков от своя страна обяви, че безвъзвратно е загубил доверието си към нея.

Пълен хаос: Според ПП-ДБ ГЕРБ представил кабинет без тяхно съгласие (ОБНОВЕНА)

„Указът е издаден за назначаване на министър-председател. По отношение на министрите напомням, че всички министри, които и сега са такива в макар и в оставка, са поели ангажимент преди 9 месеца за период от 18 месеца. Това е тяхно право да си подадат отвод, но в този момент това може да бъде изтълкувано по различен начин. Работи се в екип, на който имаш доверие и аз смятам, че сега е моментът, в който всички трябва да продължим да показваме своята отговорност пред България“, каза Мария Габриел и припомни, че 11-те кандидати за министри, които е предложила, и сега са министри.

Бял пушек над президентството! Имаме правителство (ОБНОВЕНА)

Нарушение на договорката за ротация

Дадените вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца. А и като ги гледам, те не спряха да пътуват в чужбина, мислейки че приключват, нито спряха да взимат решения за стотици милиони. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна коментира вчерашното решение на посочените за министри от „Продължаваме промяната – Демократична България“ да си направят отвод.

Той изрази учудване, че за 9 месеца от „Продължаваме промяната – Демократична България“ не са се научили да не употребяват епитети. „Трудно е вече да накарам партията да се върне назад“, обобщи Борисов, като не скри, че е обиден от изказването на Асен Василев, че Мария Габриел е новото красиво лице на мафията. „Аз ги призовавам, веднага да се извинят, както на ГЕРБ и преди всичко на Мария Габриел“, продължи Борисов. Той поясни, че път назад има, но всичко зависи от това дали Мария Габриел и парламентарната група на ГЕРБ биха приели евентуално извинение. „Преговорният екип беше направен да се случат нещата, а не да ги бламират. Вчера направихме същото, което направиха те преди седмица, след като ни изненадаха и върнаха мандата“, каза още Борисов.

Денков: Имам доверие на Габриел, искам да преговаряме

По думите му няма да бъдат накарани насила хора да стават министри, след като не желаят. „Първото, което може да ни върне на масата, е едно голямо „извинявай“, категоричен беше Борисов. И уточни, че всичко това трябва да стане в рамките на един ден. „Колегите от ПП-ДБ казаха „не, нас министрите не ни интересуват“, заяви Борисов. И разкри по кое не са се договорили – за срок на смяна в службите и за разкриване на следствената тайна. „Аз твърдя, че те в момента са изключително добре интегрирани, твърдя го, с нашите международни партньори“, каза Борисов за службите. И заяви, че е предупредил Атанас Атанасов, че ако това е препъникамъкът, той последен ще се съгласи. Според Борисов единственият спор е бил за министъра на отбраната Тодор Тагарев. „Направихме компромис, знаете за министъра на спорта, за енергетиката приеха Жечо Стайков, ако Румен Радев стане шеф на Българския енергиен холдинг, това бяхме единствените спорни моменти“, допълни Борисов.

 

Последни новини

- Реклама -