14.1 C
София
вторник, 21 май 2024 г.

ГЕРБ-СДС: Драстични нарушения в завода за отпадъците на София

Снимка: ГЕРБ-СДС

„РДФ-гориво, произведено от завода за преработка на отпадъците на София, се заравя в депо „Садината“, сигнализираха пред Филтърнюз от ГЕРБ-СДС.

Това е резултатът от 5-месечното управление на новото ръководство на общинското предприятие за третиране на отпадъците в лицето на Николай Савов. Той беше назначен лично от кмета Васил Терзиев за директор на 29 ноември миналата година“. Новото ръководство на завода е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали. Това е документирано при проверка на място, инициирана от общинските съветници от ГЕРБ-СДС Лорита Радева, Анна Стойкова, Георги Георгиев и Антон Хекимян.
На място бяха и представители на екипа на Васил Терзиев – заместник-кметът по екология Надежда Бобчева и съветници от управляващата коалиция ПП-ДБ-Спаси София. При проверката се установи още, че сепарирането на рециклируеми материали от завода е намалено в пъти.
Шефът на завода изрично признава без притеснения в отговор на мой въпрос какво виждаме – заравят РДФ в депото. Така от една страна се харчат хиляди левове за производство на РДФ, който се заравя в земята, вместо да се изгаря, а от друга депото се запълва на много по-бързи обороти. Всички материали ще предадем на РИОСВ. Директорът на завода г-н Савов заяви, че депонират РДФ, за да наре се трупа. Отговор на въпроса ни защо за 4 месеца няма стартирала процедура за оползотворяване на РДФ в циментовите заводи, няма“, каза Георги Георгиев зам.-председател на Столичен общински съвет от ГЕРБ-СДС.

До края на деня групата на ГЕРБ-СДС ще внесе сигнал за тези драстични нередности в Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) с искане за незабавна проверка.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img