20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГЕРБ-СДС искат повече полиция и извънредно заседание за сигурността на София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС настояват за извънредно заседание за сигурността на София, съобщиха от пресцентъра на партията.

След поредицата случаи с физическо насилие в столицата зам.-председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и председателят на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева отправиха искане за свикване на извънредно заседание на Столичния общински съвет по тема „Сигурност“.

„Само в последните три дни станахме свидетели на три случая на насилие с чужди граждани в София. Тези инциденти имат потенциал да предизвикат непредвидими ответни реакции за отмъщение. Има редица сигнали от жители на район “Овча купел”, които живеят в постоянен страх от сблъсъци с мигранти“, заявиха общински съветници от ГЕРБ.

Първият е от 6 март, сряда, на бул. „Витоша“ – чуждестранни студенти нападат момче, защитаващо момиче, на което те са подвиквали. Видео кадрите показват, че 6-7 души нападат един.

Другите два случая са от вечерта на 8 март, петък – сбиване в центъра за бежанци в кв. „Овча купел“, което прераства в разходка по улиците на въоръжени с тръби и прътове бежанци. Третият случай е от 21 ч. вечерта, отново на бул. „Витоша“ – млади мъже нападат пакистански студенти с английско гражданство.

Според Георги Георгиев е нужно да бъдат предприети незабавни и адекватни мерки. „Необходимо е патрулите да бъдат фокусирани върху рисковите зони и да се увеличат патрулиращите екипи както в центъра, така и рисковите от инциденти квартали“, каза той.

Ваня Тагарева настоява на извънредното заседание на СОС кметът Васил Терзиев и отговорните служби да докладват за ситуацията със сигурността в града и мерките, които се взимат, за да се гарантира животът, здравето и собствеността на жителите и гостите на София.

Последни новини

- Реклама -