17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

ГЕРБ-СДС ще предложат законодателни промени, за решаване на проблемите в сектор „Земеделие“

От ГЕРБ-СДС ще инициират законодателни промени, с който да бъдат решени редица проблеми в сектор „Земеделие“, посочват от партията

ГЕРБ-СДС ще предложи конкретни законодателни промени, с които да бъдат решени натрупаните в последните три години проблеми в сектор „Земеделие“. Това стана ясно на среща на водача на листата на коалицията в Добрич Деница Сачева с фермери от Добруджа. В нея участва и водачът за област Сливен и бивш земеделски министър Десислава Танева.
Тя посочи, че в последните Народни събрания не е била внесена нито една законодателна инициатива и това поставя земеделските стопани на изпитание. „Секторът никога не е бил в такъв хаос и с толкова забавени плащания. Системата е пред срутване и то от неграмотност“, добави Танева. Програмата на ГЕРБ-СДС ще бъде готова през следващата седмица, като в нея ще бъдат предложени мерки за промени в общинския поземлен фонд, в закона за земеделските кооперации, на финансовия пазар на земеделски земи, които вместо за обработка стават средство за печалба и др. Деница Сачева допълни, че ще бъде разработена национална програма в Националния план за заетостта, която да стимулира фермерите да наемат кадри. „Ще регулираме и размера на обезщетенията за безработица за онези, които са работили за кратко в страни-членки на ЕС. Целта е максимално бързо тези хора да се върнат на пазара на труда в България, а не да разчитат единствено на средства от държавата“, допълни водачът за област Добрич.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини