- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГЕРБ утвърди кандидатите за кметове и общински съветници

 

Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ приключи процеса по разглеждане на номинациите за кметове и общински съветници на партията, които бяха направени от местните структури. В днешния ден предстои окончателното утвърждаване на кандидатите. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В следващите дни утвърдените листи и необходимите документи за регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници ще бъдат изпратени до областните ръководства на партията, които ще регистрират кандидатите в Общинските избирателни комисии.

Освен това партията ще регистрира пълни листи за общински съветници във всички 265 общини. На определени места в страната ГЕРБ ще подкрепи за кметове независими кандидати, издигнати от инициативни комитети или ще участва в местни коалиции.

Членовете на ИК на ГЕРБ и председателят на партията Бойко Борисов благодарят на местните структури, че при номинирането на кандидати са се съобразили с препоръките за включването в листите за съветници на членове на Младежки ГЕРБ и представители на гражданска квота, както и за обновяване на листите минимум с 50% нови лица.

ИК на ГЕРБ разгледа и прие оставката на областния координатор на ГЕРБ – Пловдив Иван Тотев. В мотивите си за оставката Тотев посочва, че желае да завърши политическия си цикъл от началното структуриране на местната партийна организация, през спечелването на кметските мандати през 2011, 2015 и 2019 г. и работата си като народен представител.

ИК на ГЕРБ приема оставката и благодари на Иван Тотев за работата му през годините. За временно изпълняващ длъжността областен координатор на ГЕРБ – Пловдив, ИК утвърждава Димитър Колев (настоящ кмет на район „Западен“ в Пловдив).

ГЕРБ влиза в битката за местния вот с кметове-ветерани, доказали се като успешни управленци в местната власт.

Най-знаково е името на Димитър Николов за кандидат-кмет в Бургас, следван от Живко Тодоров – в Стара Загора. Николов ръководи Бургас от 2007 г., което го прави най-дълго управлявалият кмет от ГЕРБ, а Тодоров Стара Загора – от 2011 г.

Даниел Панов е изборът на партията на Бойко Борисов за Велико Търново, Калин Каменов – за Враца. Панов ръководи старата столица от 2011 г., Каменов е начело във Враца от 2015 г.

Номинация на ГЕРБ е и най-дългогодишният кмет на областен център – Златко Живков, който кметува в Монтана от 1999 г. Тогава той бе номинация на СДС.

Станислав Дечев е издигнат за кандидат-кмет от ГЕРБ за Хасково. Ако победи, това ще е втори мандат за него.

Дългогодишният кмет на Смолян Николай Мелемов също отново получи доверието на партията си ГЕРБ. Мелемов е кмет на родопския град от 2011 г.

Галина Стоянова, кмет на Казанлък, също ще се бори за следващ мандат. Тя е начело на общината от 2011 г.

Партия ГЕРБ, която е първа политическа сила, явно залага на утвърдените си кметове в страната – повечето от утвърдените кандидати са с по няколко мандата. В момента ГЕРБ управлява 14 областни центрове и столицата София.

- Реклама -

Последни новини