25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Германия и Франция с единна позиция за отбраната на Европа


Германия и Франция искат да укрепят европейските отбранителни способности. Това стана ясно в края на тридневното държавно посещение на Еманюел Макрон в Германия. След проведения снощи френско-германски съвет в двореца Мезеберг край Берлин двете страни се ангажираха Европейският съюз да се превърне в истински геополитически играч и гарант на сигурността, който да укрепи международния ред.

Те призовават за по-добро и по-бързо производство на отбранителни продукти в Европа. Лидерите на Франция и Германия заявиха, че на Украйна трябва да бъде разрешено да нанася удари по военни обекти в Русия, от които се изстрелват ракети по украинска територия.

„Как да обясним на украинците, че ще трябва да се защитават тези градове и по принцип всичко, което се намира около Харков, като им кажем, че не им е позволено да взимат на прицел мястото, откъдето се изстрелват ракетите. Казваме им „Ние ви снабдяваме с оръжие, но вие не можете да се защитавате”. Смятаме, че трябва да им позволим да неутрализират военните обекти, от които се изстрелват ракетите”, коментира Макрон.

Русия предупреди: Играете си с огъня

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини