5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Германия задели над 10 млрд. евро за достъпни жилища

Германската държавна банка за развитие Ка еф Ве (KfW) планира изграждането на по-достъпни и устойчиви жилища на фона на все по-големите проблеми с недостига им в страната, предаде ДПА.

Над 10 милиарда евро (10,8 милиарда долара) са заделени за тази цел във федералния бюджет за 2024 година, съобщи банката. Това е с около 5 милиарда повече от похарчените миналата година.

„Изграждането на устойчиви и достъпни жилища е един от приоритетите ни за 2024 година“, каза главният изпълнителен директор Щефан Винтелс.

То включва ново финансиране за строителството на достъпни жилища за тези, които не се ползват от социалната програма за настаняване на хора с по-ниски доходи.

Според Винтелс германското правителство е предоставило 1 милиард евро за тази цел тази и идната години. Понастоящем се уточняват подробностите около финансирането.

През 2022 година милиардите, които правителството реши да отдели за гарантиране на енергийните доставки и смекчаване на товара върху домакинствата и компаниите след началото на войната в Украйна доведоха до рязък скок на обема на субсидиите, отпуснати от Ка еф Ве.

Банката за развитие, 80 на сто от която е собственост на германското правителство и 20 на сто на федералните провинции, предоставя нисколихвени заеми на малки и средни компании, фирми за жилищно строителство и студенти в традиционния си бизнес с финансови стимули.

Ка еф Ве осигурява също експортно и проектно финансиране, подпомага развиващи се страни и нововъзникващи пазари, а дъщерната Ка еф Ве Кепитъл ( KfW Capital) за инвестиции в стартъпи.

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -