- Реклама -

- Реклама -

2.4 C
София
сряда, 6 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Гешев сменя Волен в нов патриотичен фронт

 

Нова патриотична коалиция се задава на политическия хоризонт, научи „Филтър“ от запознати с процесите в трите партии, които са в основата на начинанието.

Повече от месец вървят разговори за бъдещо сътрудничество между „Справедливост за България“ на Иван Гешев, ВМРО и „Консервативна България“. Последната формация е бившата НФСБ на Валери Симеонов. През февруари партията смени името си, а лидер стана ексдепутатът Борис Янчев.

Трифон ПАНАЙОТОВ

 

ВМРО и НФСБ участваха в коалицията „Обединени патриоти“ заедно с „Атака“ до 2021 година и дори управляваха 4 години заедно с ГЕРБ. След серия от скандали между Волен Сидеров и другите лидери партиите не успяха да влязат в парламента. Сега Сидеров не е в сметките на трите партии, които на всяка цена искат да влязат в следващо Народно събрание, научи още „Филтър“.

Като основа на бъдещата коалиция запознати сочат „Справедливост за България“ на Иван Гешев. Организацията все още е сдружение. Предварителни социологически проучвания сочат, че събира последователи, но те не са достатъчни за прескачане на бариерата.

Иван Гешев подготвяше влизането си в политиката още докато беше главен прокурор. Не се оправдаха очакванията, че няма да има стабилно правителство и ще се пробва на избори скоро след напускането на поста. В последните месеци Гешев се загуби от общественото пространство и рядко влиза в големите медии. За сметка на това често се изявява в партийните телевизии на ВМРО и НФСБ, които макар и с малко аудитория, редовно му дават трибуна.

ВМРО отсъства от парламента на последните парламентарни избори от 2021 година насам, но има постоянна членска маса. Движат се около 30 хиляди гласа. След оттеглянето на лидера Красимир Каракачанов като почетен председател, партията ръководят Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди.

Два пъти по-малко имат от „Консервативна България“, но при мобилизация е възможно да нараснат още. С гласовете за Гешев влизането в парламента е възможно, твърдят неофициално от социологическа агенция. Трите формации се сближават и покрай програмите си – консерватизъм, патриотизъм и автономия в рамките на Европейския съюз.

Сдружението на Гешев не участва в местните избори на 29 октомври, но приятелските му партии ВМРО и „Консервативна България“ са в коалиция на много места, показа проверка на „Филтър“. В някои градове в коалицията се включва и „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев, която също не прескочи бариерата на последните парламентарни избори и продължава да намалява влиянието си сред избирателите.

Профилът на „Български възход“ е националконсервативен и в голяма част съвпада с този на „Справедливост за България“, „Консервативна България“ и ВМРО. Засега обаче няма данни Стефан Янев и Гешев да обсъждат голяма патриотична коалиция.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -