14 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Главчев: Европейският път на Северна Македония ще зависи от спазване на договореностите

По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват.“

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в позиция, изпратена до медиите рано днес. В неделя при клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в длъжност като президент на Северна Македония, тя не произнесе конституционното име на държавата, а я нарече само Македония.

„Припомняме, че Република Северна Македония е страна членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година“, заяви още Димитър Главчев.

По-рано днес президентът Румен Радев също излезе с позиция по темата за Силяновска и Северна Македония, като изявлението му почти съвпада като текст с това на служебния премиер.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img