35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Главчев изпрати запитване към НС кой ще представлява България на Срещата на върха на НАТО

Министър-председателят Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и до парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, в което отправя искане парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО.

„В периода от 09 юли 2024 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон ще се състои Срещата на върха на НАТО. Форумът е най-високото ниво за вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите държави членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения“, пише в писмото премиерът.

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците. Срещата е с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна, която е член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване.

Премиерът Димитър Главчев счита за целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини