20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Главчев: Няма как да се изплатят 38 милиона лева на пострадалите в карловските села

Жителите на пострадалите при наводнението през 2022 година карловски села излизат на протест заради спряното финансиране на проектите за възстановяване на щетите.

Служебният премиер Димитър Главчев, който е на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй, коментира:

„Запознат съм с исканията им. Проблемите са отпреди две години. Отчетите за изразходваните досега 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия ще се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да са 38 млн. лв.“, категоричен е премиерът.

Малко преди коментара на Главчев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов е заявил пред агенция „Фокус“, че търпението на хората и на кметовете се изчерпа.

„Година и половина след тежкото природно бедствие, невиждано последното десетилетие на територията на България, ние сме получили едва 20% от необходимото финансиране, за да можем да изградим разрушеното от природната стихия. Средствата, които ние искаме, повече от половин година са 38 000 520 лв. на базата на проекти с разрешение за строеж, на базата на процедури по Закона за обществени поръчки и сключени договори с изпълнители“, е заявил Емил Кабаиванов.

Жителите на пострадалите от наводненията населени места ще затворят за 1 час Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“. „Даваме срок 15 дни, междуведомствената комисия да се събере, да отпусне тези средства, за да работим. Нищо друго не искаме – само средствата. Другата работа ние сме си я свършили. Ако това не стане протестът ни преминава в безсрочен“, е коментирал още кметът на Карлово.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини