12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Главчев обяви кабинета! Калин Стоянов остава в МВР, ПП-ДБ се обидиха

Снимка: БТА

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев предложи проект на структура и състав на Министерски съвет. Това се случи в сградата на президентството в присъствието на държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представените политически сили. Според така изпълнения мандат Калин Стоянов ще остане начело на МВР до провеждането на изборите.

Димитър Главчев аргументира това решение с нежеланието да оставя ведомството, без двете си основни фигури от последните месеци, след като вчера оставка подаде главният секретар Живко Коцев. „От полицейския синдикат твърдо застанаха зад своя министър и при срещата си с мен ми заявиха, че ще бъдат меко казано „демотивирани“ преди изборите, ако човекът направил толкова реформи, бъде сменен“, обяви Главчев.

Полицейският синдикат си иска Калин Стоянов за министър

Освен Калин Стоянов от настоящите министри в служебното правителство са поканени министрите на образованието проф. Галин Цоков, на земеделието и храните Кирил Вътев и на транспорта Георги Гвоздейков.

На мястото на Александър Йоловски за министър на електронното управление е предложен досегашният му заместник Валентин Мундров, който според представителите на ПП-ДБ е бил подменен в последния момент от Мария Габриел и не е бил дискутиран при преговорите за неосъществената ротация.

Разсърдени

„Има няколко много явни проблема, които виждаме от самото начало. Най-високата цел на този кабинет са безпристраните избори, но изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативен, но е обида. Той и вчера по време на парламентарното изслушване и в дните, които преговаряхме, и в дните след протеста срещу БФС в София, показа, че не само е ярка политическа фигура, която вече се свързва с ГЕРБ, но, че тя е била от тези фигури, които са имали много голяма тежест и са неспособни да имат собствено мнение. Имаме доказан купен вот на местните избори и изборът му сега показва абсолютната политическа наглост. Г-н Мундров е министърът, който беше в последния момент подменен от г-жа Мария Габриел и никога не бе дискутиран по начин, по който да бъде приет. Двамата министри, от които ще зависят изборите са изцяло отговорност на ГЕРБ. Рискуваме отново да има само хартиена бюлетина и купен вот“, обяви Кирил Петков. Който протестира и срещу министърът на правосъдието Мария Павлова, която е заместник на изпълняващия длъжността главен прокурор Борис Сарафов.

Съпредседателят на ПП отчете, че единственият член на неговата партия Георги Гвоздейков е бил уведомен, че ако реши да остане в служебния кабинет, ще бъде изключен от партията.

„Това решение е изцяло негово. За нас служебните кабинети не трябва да са балансирани, а да бъдат неутрални“, каза още Петков и заедно с Атанас Атанасов и Христо Иванов напуснаха консултациите, на които от БСП изобщо не се явиха и получиха упрек от президента за липса на отговорност пред конституцията и избирателите си.

Тримата представители на ПП-ДБ на крак изслушаха държавния глава, който ги уведоми, че имат два дни, с които да комуникират с Димитър Главчев и ако той прецени може да направи промени в състава. Румен Радев съобщи, че във вторник рано сутринта ще издаде указите, с които ще назначи служебно правителство и ще насрочи избори 2 в 1 на 9 юни.

Президентът подчерта, че не взима абсолютно никакво отношение, към решенията и избора на Димитър Главчев и спазва конституцията, която бе променена с най-силното настояване на най-засегнатите в момента.

Томислав Дончев отчете, че не вижда министри от ГЕРБ в предложение служебен кабинет и ще коментира, след като види резултатите от работата му.

„Не мисля, че от вътрешния министър зависи изхода от изборите, а по-скоро от силата и посланията на политическата кампания“, коментира той и отчете, че не е редно представителите на политическите сили да са като пътуваща трупа, която да пренася пререканията си от парламента.

Състав на кабинета, предложен от Димитър Главчев:

Министър-председател – Димитър Главчев

Заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи – Ивайло Ценов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на здравеопазването – Галя Кондева

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров

Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img