12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Главчев отговори на Радев: Да изпълни задълженията си по Конституция

Дал съм своите предложения за издаване на указ. Повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция. Предложенията са мои. Просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания. Това заяви пред медии служебният премиер Димитър Главчев от Брюксел.

„Само че те бяха впоследствие от разговорите, които проведох и това не е трудно да се провери. Закъснението в 10 часа вечерта при първото ми предложение се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента, защото аз смятах, че така е коректно. Той е запознат и с двете промени. Очаквам той да направи своята стъпка по Конституция. България не може да бъде в режим на изчакване, до два месеца изборите са на вратата, външно министерство има много сериозна роля при организирането на изборите“, каза Главчев.

„Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, на които аз искам. Това се отнася за всички министри – искам непрекъсната комуникация и бързи решения, нямаме решения за изчакване. На което и да е партийно събрание, който и да се изкаже, не би ми оказало никакво влияние. По всякакви въпроси съм готов да продължа комуникацията си с президента Радев по въпроси, които се отнасят до доброто бъдеще на българските граждани. Няма да се отклоним от европейския път“, каза още служебният министър-председател.

Отговорът на Главчев е по повод думите на президента, че предложението на служебния премиер Димитър Главчев за освобождаване на двама министри седмица след полагането на клетва на правителството е индикация за провал на конституционната реформа.

„Надявам се Димитър Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Виждате как от партийни събрания се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателят“, посочи президентът по повод исканата промяна на министъра на външните работи.

Румен Радев допълни, че когато е носил отговорност за предишни служебни правителства, никоя партия не си е помисляла да прави подобни вмешателства.

„Досега в служебен кабинет не съм назначавал заместник-председател на политическа партия“, допълни държавният глава, визирайки Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ..

Служебният министър-председател Димитър Главчев участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 април в Брюксел.

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията Европейски съюз – Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия изток.

 

Кадър: БНТ

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img