12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Главчев предупреди за голямо предизвикателство в изборната нощ

Служебният министър-председател Димитър Главчев предупреди, че е разбрал за голямо предизвикателство, което предстои на изборите на 9 юни

Главчев коментира въпроса след церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по случай Деня на Европа:

„Вчера разбрах за едно предизвикателство. На тези избори от изборните протоколи ще бъдат обработени 3 пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят на РИК-овете е същият. Трябва от сега да знаете, че това ще доведе до закъснение в официалните резултати. За да няма спекулации, че нещо се прави „на тъмно“, ви съобщавам този факт сега. Няма какво да се направи. Определена е числеността на РИК-овете по изборен кодекс, ще се положат максимални усилия, но нека да не се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите заради някакви други практики“, съобщи Димитър Главчев.

„Няма как да кажа колко ще е закъснението, това ще бъде спекулиране, ако кажем нещо такова. Сега ще говорим и в ЦИК. Чрез медиите призовавам обществото за повече толерантност. Мисля, че до 48 часа ще се справят да обявят резултатите, но не искам да говоря от тяхно име“, допълни той. „Каквото зависи от нас ще го направим“.

Премиерът призова и за „честна и прозрачна предизборната кампания, да се намали градусът на напрежението“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img