12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Главчев: Присъединяването на България към ОИСР е приоритет

България има амбиция тази година да премине през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР и се надявам присъединителният процес да бъде финализиран във възможно най-кратки срокове. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев на срещата си с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман. Двамата разговаряха в рамките на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Премиерът Главчев посочи, че страната ни има готовност за интензивни преговори. „Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки“, заяви Главчев.

Министър-председателят Димитър Главчев акцентира също върху подкрепата на България към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. Тя насърчава провеждането на реформи в региона, с цел укрепване на частния сектор, привличане на инвестиции и подготовка за страните за членство в ЕС и за прилагане на стандартите на ОИСР.

Главчев спомена още за готовността на страната за доброволен финансов принос в подкрепа на Украйна. Той ще се осъществи чрез сключване на Споразумение за участие в Програмата на ОИСР за страната. Споразумението бе ратифицирано от Народното събрание на 23 април тази година.

В хода на разговора премиерът Димитър Главчев специално благодари на генералния секретар Матиас Корман за неговата подкрепа и ангажираност в процеса на присъединяване на България към ОИСР.

Премиерът отбеляза последователната и предвидима външна политика на страната ни, трайно определена от евроатлантическите ценности. В изказването си той акцентира и върху войната на Русия срещу Украйна. „Трябва да продължим да задълбочаваме сътрудничеството си, за да отговорим на належащите предизвикателства и възможности на сегашното време. Заедно трябва да положим повече усилия, за да осигурим мир, стабилност и просперитет на регионално и световно ниво, включително чрез нашата подкрепа за Украйна“, заяви министър-председателят.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img