30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Главчев се включва в срещата на върха за мир в Украйна


Служебният премиерът Димитър Главчев ще вземе участие в първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни, която ще се проведе в швейцарския курорт Бюргенщок.

Конференцията, организирана от Швейцария и Украйна, има за цел да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия, както и да определи ясна пътна карта на основата Устава на ООН, международното право и принципи на „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски. България участва в четири от съответните работни групи на инициативата – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия.

Основните фокуси на Срещата се очаква да бъдат формиране на общо разбиране и консолидиране на единен подход сред възможно най-много държави, осигуряване на платформа за дискусии на високо равнище относно рамката на бъдещ мирен процес за Украйна, като за първи път ще се обсъди на най-високо политическо ниво как Русия може да бъде включена в него.

След визитата в Швейцария премиерът Димитър Главчев заминава за Брюксел, където на 17 юни, понеделник, ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз. На нея държавните и правителствените ръководители ще обсъдят институционални въпроси след провелите се избори за Европейски парламент.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини