16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

Главчев сложи край на пазарлъците за МВнР

Служебният министър-председател Димитър Главчев няма да предлага ново име за поста външен министър и във ведомството няма да има повече промени.

„Това не е кастинг за външни министри, не мога да ги вадя от ръкава си“, каза Главчев в БНТ. „В момента, който не е издал указ носи отговорност за външната политика“, допълни Главчев.

Тази сутрин Главчев беше на среща с президента Румен Радев, който трябваше да издаде указ за смяната на външния министър. Междувременно предложеният за нов ръководител на МВнР Даниел Митов се отказа от поста.

След отказа на Митов, служебният премиер отиде в парламента за контрол от депутатите. На въпрос за следващите му действия той отговори, че няма “план Б”.

Междувременно настоящият външен министър Стефан Димитров беше защитен от Българското дипломатическо дружество. От там видяха в неговото назначаване “ продължение на политиката на служебните кабинети на президента”. В същото време – били обезпокоени от „партийно–политическия подход към исканата от служебния премиер Главчев смяна на министъра на външните работи в момент на сложна международна обстановка, в която повече от всякога е необходима висока експертиза, защита на интересите и националната сигурност на страната и отражението на всяко наше действие върху авторитета на държавата“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира атаките срещу номинацията на Митов за външен министър така: „Те не реагират по министрите, които бяха в служебните кабинети на Радев. Не реагират за сегашния министър на външните работи. А срещу човека от тях, който взех от тях – Даниел Митов и го направих зам.-председател, за да имаме мост към тези хора“, допълни той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img