30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Главният мениджър на компанията лидер в козметичната индустрия Мария Данчева: Christian of Roma промени фризьорството в България


Мария Данчева вече 15 години е част от компанията лидер в козметичната индустрия у нас Christian of Roma. Тя е завършила езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив с профил италиански език, както и стопанско управление в Икономически университет във Варна и магистратура „Международна икономика“ в университета Tor Vergata в Рим.

– Г-це Данчева, отстрани вашата позиция на главен мениджър на лидера в козметичната индустрия Christian of Roma изглежда доста натоварваща и отговорна. Как се справяте?
– Това е по-скоро едно предизвикателство, което те развива ежедневно. Отговорността те прави креативен. Да обичаш това, което правиш, е шанс и в тази връзка натоварването се превръща в удовлетворение от постигнатите цели.

– Как започна вашият професионален път в Christian of Roma?
– Началото беше преди почти 15 години. Току що се бях завърнала в България, след завършване на магистратура в Рим. Имах късмета да срещна семейство Кристиано. Ако в живота на всекиго има преломни моменти, то този беше такъв за мен. Искрено вярвам, че тази среща не е била случайна, защото тя постави началото на едно прекрасно сътрудничество.

– Кои са постиженията, с които вие лично се гордеете?
– Първо се гордея, че аз самата съм част голямото семейство на Christian of Roma вече половината време от самото основаване. Но смятам, че истинското постижение на компанията е в човешкия ресурс – нейния основен капитал. Изключително щастлива съм, че хората, които работеха във фирмата преди 15 години, когато стартирах, са все още тук. Това именно е голямата ни сила. Ако има текучество, то се изразява в постъпването на нови кадри, поради разрастване на дейността. Смятам, че именно чувството на принадлежност и сплотеност, която всеки от нас изпитва към Christian of Roma, ни дава предимство пред останалите компании на пазара. Вече сме повече от 80 човека, а работим като един. Силата е в екипа.

– На партито за 30-ия рожден ден на компанията вие имахте изключително емоционално слово, което трогна всички присъстващи…
– Смятам, че ако човек намери баланса между семейство, приятели и работна среда, ще изпитва удовлетворение от това, което му се случва. Да си част от Christian of Roma е привилегия и ако веднъж си се докоснал до това усещане, оставаш завинаги свързан.

– Един професионален път не е свързан само с положителни емоции, винаги има и трудности. Вашият най-тежък момент кой е?
– Обичам да се фокусирам върху положителните аспекти, винаги и очакванията ми са такива. Много е важно да предадеш тази енергия на хората около, за да повярват и те в позитивния развой на събитията. Както казват италианците:Tutto e` possibile per chi crede (Всичко е възможно за този, който вярва).
Тежките моменти са свързани винаги със загубата на хора. За съжаление, животът вече ни отне някои, които са били част от компанията от самото началото. Вярвам, че са все още с нас и ни гледат някъде отвисоко. Присъствието им винаги се усеща.

Заедно със собственика на Christian of Roma г-жа Елена Кристиано и репортера на Нова телевизия Илиян Велков

– Собственикът на компанията г-жа Елена Кристиано винаги е казвала, че вие сте служител, който всеки мечтае да има в своята фирма. А вие как я оценявате като шеф?
– Г-жа Кристиано има сътрудници. Това е много важна разлика. Изключително щастлива съм да имам такъв човек до себе си. Тя е един от най-близките ми хора, толкова, колкото и моето семейство. Да си близо до Елена е благословия. Тя е един неизчерпаем източник на вдъхновение, човекът с най-мощна положителна енергия. Благодарение на нея, съм преживяла най-трудните моменти в живота си. Ако има човек, който превръща невъзможното във възможно, показвайки как, това е Елена Кристиано. Един от малкото положителни примери в нашето общество.
А като управител на Christian of Roma тя е изключителна либерална и гласуваща доверие. Това от една страна е риск, но от друга дава възможност на хората около нея да се развият и станат по-отговорни. Тя определено дава шанс на всеки и ако успееш да го оцениш, можеш наистина да постигнеш много.

– Имали сте срещи с много световноизвестни коафьори и стилисти. Кои няма да забравите никога?
– Смея да твърдя, че Christian of Roma промени фризьорството в България. Успяхме да представим нашата страна на водещи коафьори от Италия, Англия, САЩ, Русия, Испания, Турция и много други. Определено една от най-запомнящите срещи ще остане тази със световния номер 1 в момента – Mounir. Той е от Ливан, собственик е на най-добрия салон в Дубай и провежда своите внушителни мастър класове в различни точки на света. Марката му носи неговото име и се превърна в най-търсения бранд фризьорски продукти. Българските коафьори имаха възможност да се докоснат до тази магия първо в Дубай, а след това и на родна територия, тъй като Mounir успя да пренесе своето магнетично шоу в Пловдив, по покана на Christian of Roma. Смятам, че това е изключително постижение за фризьорството в България.

– С какво продуктите, предлагани от Christian of Roma, са по-различни и защо са предпочитани от коафьори и техните клиенти?
– Всички знаем, че разликата се крие в детайлите. Определено подбираме висококачествени, доказани марки продукти. Но смятам, че това, което ни отличава, е силно развитото проклиентско отношение. Благодарение на създадените от нас мрежа и структура, успяваме да достигнем почти до всяка точка на страната. Непрекъснато обогатяваме портфолиото си; развиваме различни инициативи; провеждаме над сто семинара годишно, сред които и няколко обучения в международни академии; организатор сме на най-мащабното изложение в сферата на красотата в България – Италиански Фестивал на Красотата и Прическата. И всичко това се случва, защото клиентите ни са специални и те заслужават най-доброто от света на модата.

– Да разбирам ли, че смятате да разширявате още вашето портфолио с нови продукти?
– Разбира се. Това е ключово за развитието на всяка една компания. В момента сме в преговори с компания, предлагаща един от най-високите класове козметика за коса. Не крия, че сме търсен и предпочитам партньор от много чужди компании. Но винаги внимателно подбираме доставчиците си, защото, както вече споменах, нашите клиенти заслужават най-доброто.

– Как ще се развива Академия Christian of Roma, от която ежегодно излизат много млади и талантливи коафьори?
– Обученията са неразривна част от основната ни дейност. За нас е от изключително значение не просто да продадем даден продукт, а да представим неговото точно приложение, за да се достигнат желаните резултати. Академията ще продължи да организира своите многобройни обучения, защото те надграждат и развиват уменията на всеки един от фризьорите, а това е изключително важно за качеството на услугите, предлагани в салоните. Благодаря на екипа от над 20 обучаващи техници към Christian of Roma Academy, защото благодарение на техния професионализъм и отдаденост, успяваме да реализираме смелите си идеи.

– Компанията е организатор на много събития. Тази година се проведе с огромен успех 30-ото издание на италианския фестивал на прическата и красотата в Пловдив. Какви големи форуми ви предстоят до края на 2024 година?
– 30-то издание на Фестивала съвпада с 30-тата годишнина на компанията – две изключително внушителни събития. Но за бъде годината настина запомняща се, през втората половина (месец октомври) ни очаква второто издание на BRAND AMBASSADOR AWARDS – годишните награди, отличаващи най-добрите стилисти на коса в няколко различни категории. Финалното гласуване ще бъде извършено на живо от предварително подбрано жури от доказани в своята сфера членове. Очаква ни грандиозно събитие, изпълнено с много красота, забавление и разбира се, професионализъм. Не искам да издавам повече, тъй като в момента тече онлайн гласуване. Обещавам обаче, че дълго ще се говори за това, което подготвяме.

– Christian of Roma е компания, ангажирана и с много социални каузи. За пореден път се включихте и в благотворителния бал в президенството, където ваши коафьори правеха прическите на абитуриенти без родители. Какво ви дава всичко това?
– Винаги с огромна радост се включваме в различни благотворителни каузи. Смятам, че това е наш дълг. Инициативата на президентската институция „Подкрепи една мечта“ се превърна в едно най-очакваните и изпълнени със смисъл събития. То показва, че фризьорите и гримьорите, освен изключителни професионалисти, са и хора с големи сърца. За всеки един от тях това са най-любимите абитуриенти. Емоцията и празникът, които успяваме да подарим на тези деца, създават най-голямото удовлетворение от работата.

– Какъв човек сте извън работата си? Имате ли хоби? Как се забавлявате?
– Обичам да пътувам, предимно в любимата ми Италия. Обожавам италианската кухня и кафе. Пътуванията зареждат. Сменяйки средата, посещавайки ново място, успяваш да се обогатиш, да се вдъхновиш и да си много по-продуктивен.

– За какво мечтаете и какво още искате да постигнете?
– Мечтите са, за да се сбъдват. Превърнете мечтите си в цели и ги реализирайте.

Антон СТЕФАНОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини