20.3 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Какви ги върши Байдън на дебата с Тръмп


„Трябва ли Джо Байдън да остане кандидат за президент?“ Този въпрос си задаваха много демократи гледайки слабото представяне на настоящия президент в първия дебат с Доналд Тръмп по американската телевизия Си Ен Ен.

Байдън се появи на сцената със слаб и тих глас, докато в един момент просто се взираше с отворена уста. Изглеждаше затруднен да завърши мислите си и не беше убедителен по теми като абортите, които обикновено са силна страна за демократите. Само няколко минути бяха необходими на демократите, за да осъзнаят колко зле е положението. „Байдън изглежда и звучи ужасно. Той е непоследователен“, каза един от демократите, който е работил в администрацията на Байдън. „Ужасно“, каза друг демократ, цитиран от Си Ен Ен.

Друг демократ, който работи в предизборните щабове в цялата страна, каза просто: „Напълно сме прецакани“. С наближаването на края на дебата се появи почти екзистенциален въпрос: Трябва ли някой друг [кандидат] да оглави листата на демократите?

„Трудно е да се твърди, че Байдън трябва да бъде нашият кандидат“ – каза един експерт, който повече от десетилетие е работил по кампании на всички нива.

Този дебат се превърна в исторически по много причини, но не на последно място и поради факта, че се провеждат преди всеки от кандидатите да бъде официално номиниран на съответните събрания. Националната конвенция на Демократическата партия ще се проведе на 19 август в Чикаго.

Демократите прекараха голяма част от изминалата година в спекулации относно шансовете на Байдън да победи Тръмп в изборите, които мнозина смятат за екзистенциални и решаващи за оцеляването на американската демокрация, коментира Си Ен Ен.

Самият Байдън обаче е твърдо решен да бъде този, който ще победи Тръмп, и в един момент дори откровено заяви: „Ако Тръмп не се беше кандидатирал, не съм сигурен, че аз щях да се кандидатирам.“

Нито един сериозен претендент от Демократическата партия не се е изправил срещу Байдън и на този етап от кампанията той ще трябва да реши да се оттегли, ако демократите изберат друг кандидат.

Ако Байдън се оттегли, номинацията на Демократическата партия ще бъде решена на балотаж.

Действащият президент на САЩ демократът Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп срещнаха лице в лице в Атланта за първи път от близо четири години насам в първия дебат преди реванша за Овалния кабинет през ноември.

Това бе шанс и за двамата кандидати да се опитат да променят политическия пейзаж и да убедят колебаещите се избиратели.

Предварително бяха определени няколко правила, с които Си Ен Ен се опита да осигури гладко протичане случващото се. Дебатът бе с продължителност 90 минути, с две рекламни паузи. Тръмп и Байдън не можеха да разговарят със служителите си по време на тези почивки. Микрофоните бяха изключени през целия дебат, освен когато е ред на кандидата да говори. Реквизити и предварително написани бележки не бяха позволени, но им бяха предоставени химикалка и хартия, както и вода. Публика в студиото нямаше.

Лични нападки и обвинения в лъжа съпътстваха 90-те минути в ефира на CNN. Дебатът започна с теми, свързани с американската икономика и мигрантската ситуация в страната, но бързо премина към външната политика. Доналд Тръмп заяви, че не е съгласен с условията, поставени от Владимир Путин за мир в Украйна. Той обвини настоящия президент, че е слаб държавник. По думите му в противен случай Русия не би нападнала Украйна, а „Хамас” – Израел.

„Всеки път, когато Зеленски идва в тази страна, той си тръгва с 60 милиарда долара. Той е най-великият търговец на всички времена. Не го виня. Просто казвам, че парите, които ние харчим за тази война… Това никога не трябваше да се случва. Аз ще уредя нещата между Путин и Зеленски като избран президент, преди да встъпя в длъжност през януари. Ще уредя тази война”, закани се Тръмп.

На свой ред Джо Байдън остро критикува Тръмп за присъдата му и неговата роля в бунтовете срещу Капитолия след предишния президентски вот. „Единственият човек, който е осъден на тази сцена, е човекът, когото гледам сега. Това, което ви казва, не е истина. Факт е, че не е имало никакъв опит от негова страна да спре това, което се случва пред Капитолия. Всички хора, които са осъдени, заслужават да бъдат осъдени за престъпленията си. Помислете дори само за глобите, които сте получили – колко милиона долара дължите за тях – за тормоз над жена на публично място и още какво ли не, за секс с порнозвезда, докато жена ви е бременна. За какво изобщо говорите? Имате морал, колкото улична котка”, посочи настоящият президент на САЩ.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини