31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Гордана Силяновска – македонският Байдън


Гордана Силяновска-Давкова само от няколко месеца е президент на република Северна Македония, но вече e звезда в интернет заради безбройните гафове, които дадоха основание дори в родината й да я нарекат „македонския Байдън“. И ако досега се смеехме на американския президент как се ръкува с въображаеми личности или пада на самолетната стълбица, то сега той има сериозна конкуренция в лицето на своята македонска колежка. ТikTok е пълен с куп комични ситуации, в които абсолютно скараната с протокола 71-годишна професорка изпада.

Как всъщност Гордана Силяновска стана държавен глава? Тя е родена през 1953 г. в Охрид, тогавашна Югославия. За детството си разказва, че е учела в училище, кръстено на името на Георги Димитров. Гордана поглъща българските автори, а най-любимият от всички й е разказвачът на селото Елин Пелин. Родът Силяновски произхожда от Крушево, а фамилията е пълна с български генерали, сражавали се във войните за национално обединение. Името Силяновски не е рядко срещано в земите край Вардар. Разликата е, че от едната страна на границата се определят като македонци, а от другата като българи. Родословното дърво прави Васил Силяновски, който е адвокат и преподавател по право в Софийския университет. Той е един от наследниците на многото разклонения на рода Силяно́вски, както се поставя ударението в България.

Гордана също се посвещава на юридическите науки и се издига до професор по конституционно право в Правния факултет „Юстиниан Първи“ в Скопския университет. В кариерната й биография са вписани и други авторитетни длъжности – била е експерт по избори към ООН, както и заместник-председател на групата на независимите експерти по местно самоуправление към Съвета на Европа.

Отправя поглед към голямата политика през 2019 г., когато за първи път е номинирана за президент от ВМРО-ДМПНЕ, но губи битката от Стево Пендаровски. В миналото е била народен представител и министър без портфейл в правителството на Бранко Цървенковски. През 2024 година, благодарение на антибългарската си риторика и категоричния отказ да нарича Македония с определението Северна, Гордана Силяновска е избрана за първата жена президент на своята родина.

Откакто застана начело на нашата съседка, публичните й прояви са постоянен повод за подигравки и мемета. Гафовете започват още в деня, когато професорката се заклева като президент на 12 май тази година. Тогава тя отново нарича страната си Македония, а не Северна Македония, което предизвиква гнева на министъра на правосъдието Кренар Лога. От своя страна той заявява, че клетвата й е нищожна. Настоява за повторение на процедурата, а като вариант дори предлага позицията на президент на държавата да бъде поета от председателят на Скупщината Йован Митревски.

Въпреки критиките Гордана остава на поста и дава старт на комедийния сериал, в който е главно действащо лице. Публичните й прояви се превръщат в шоу, тъй като професорката никога не знае къде да застане, с кого да се ръкува, дори как да се облече. Странно е къде са хората от екипа – както специалисти по протокол, така и стилисти и политически съветници. Нелепите й прояви разсмиват не само в TikTok, но и предизвикват подигравателни усмивки от държавници и европейски лидери. Такъв е случаят с канцлера на Германия Олаф Шолц и украинския президент Володимир Зеленски. На среща с тях тя се явява в напълно неподходящо розово костюмче и чанта тип пазарска в същия цвят. Освен това аксесоарът е преметнат през рамото, което е абсолютно недопустимо за официални срещи. В този вид, сякаш е тръгнала на градинско парти, Силяновска се снима с двамата политици на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин на 11 и 12 юни. Пак на същата среща професорката трудно открива къде да застане за обща фотография. В куп клипчета се вижда как се мотае сама пред някаква стена или се чуди как да мине по стълбички с червен килим.

Гледайки Силяновска, няма как да не се сетим за първата дама Селянска от филма „Мисия Лондон“. Не може да не му се признае на покойния писател Алек Попов, че има пророчески видения. Филмът излиза на екран 14 години преди Гордана Силяновска да се появи на международната сцена, но пък създавайки образа на жената на президента, Попов почти е уцелил нейната фамилия. Силяновска и Селянска са като две капки вода.

Ако се погледне на живота откъм забавната му страна, той би бил скучен без персонажи като Гордана. Но може да стане тъжен от решенията, които фамозната дама взема.

Антон СТЕФАНОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини