15.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Горещо проучване: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

„Галъп интернешънъл“ публикува проучване на електоралните нагласи към началото на май

Според проучването ГЕРБ имат убедителна преднина спрямо „Продължаваме промяната“-„Демократична България“. ГЕРБ биха взели 26,5% от гласовете, а ПП-ДБ едва 16,4%.

ДПС се нареждат трети с 15,4%, следвани от „Възраждане“ – 15,1%, БСП – 8,4%, ИТН – 4,7%.

Сред останалите е твърде рано за замервания, но дори на този етап личи удобна стартова позиция за листата около Ваня Григорова с 2,5%, „Синя България“ са на този етап с 1,5%, а ВМРО с 1,1% ще е явно в битката за процент, посочват от „Галъп“.

Избори 2024: Лидерска битка в 25 МИР в София

Тепърва ще се изяснява подредбата на другите по-малки, сега създаващи се или сега утвърждаващи се партии и коалиции, които засега са с по-нисък резултат под процент. Данните позволяват на този етап да бъдат забелязани, без да се подреждат, формации като „Български възход“, „Левицата“, „Величие“, „Зелено движение“, формации като тези на Васил Божков, Радостин Василев, Иван Гешев и други.

Избори за Европейски парламент 

Според сондажа на „Галъп“ ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ – 17,5%, ДПС – 14,9%, „Възраждане“ – 14,7%, БСП – 8,2%, ИТН – 4,5%, „Солидарна България“ – с 2,2%, „Синя България“ – 1,4%, ВМРО – 1,3% и други в борбата за процент към този момент.

Елена Йончева влиза в Европарламента и от петото място

Изследването е проведено за БНТ между 22 април и 2 май 2024 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img