3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Готвят арести на магистрати заради Мартин Нотариуса


В неочаквана посока зави разследването за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, за да се търси следа към поръчителите, научи „Филтър“ от отлично запознати с процесуално-следствените действия под ръководството на прокуратурата. Ангажирани са спецченгета от столичната полиция, националната полиция, ГДБОП, но и инспектори от КПКОНПИ.

Мартин Божанов беше застрелян от наемен убиец на 31 януари, малко след като паркирал луксозното си БМВ в двора на затворения комплекс в кв. „Горна баня“. Трупът му е намерен от съпругата му Габриела 50 минути след като издъхнал от раната в главата.

Търсят се всякакви улики към негови покровители в храма на Темида, а скоро на разпит ще бъдат извикани поне 7 съдии и прокурори. Според източниците на „Филтър“ не е изключено някои от тях да бъдат задържани за 24 часа, защото има достатъчно данни, че са били в близки отношения със сочения за посредник в уреждането на дела в полза на обвиняеми и подсъдими.

Един от тях е бивш ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд, научи „Филтър“. Магистратът и Мартин Божанов се познавали от 30 години. Като млад съдия дори го е оправдал по старо дело за кражба, която Мартин Божанов извършил като непълнолетен. По-късно двамата подновили контактите си, вече извън съдебната зала.
Освен с висши съдии Нотариуса е бил приятел и с прокурори, които приемал в частния си клуб „СС“, съвсем близо до сградата на Специализирания наказателен съд.

Там влизали само магистрати и полицаи с раздадени предварително магнитни карти. Клубът бил като „Осемте джуджета“, в който клиентите си от Съдебната палата, МВР и бизнеса приемаше бившият следовател Петьо Петров – Пепи Еврото.
Тайният клуб на Мартин Нотариуса също е обискиран от разследващите. В него имало удобни сепарета, отбрани питиета и скрито помещение. Според източниците на „Филтър“ Мартин Божанов е снимал всички посетители, включително и как са вземали пари.

Освен с магистрати Божанов е бил приятел и с висши полицаи от МВР. Един от тях е бил офицер в ГДБОП до 2021 година, а сега работи на по-ниско ниво в системата. За никого от колегите му не е тайна, че ченгето е помагало в дейността на Мартин Божанов.

Една от схемите на Нотариуса е била със сигнали до ГДБОП, по които започват проверки и разпити, а след това срещу солидна сума разследването се прекратява и не се докладва на прокуратурата.

В последната година обаче застреляният преди седмица мъж е загубил много от контактите си в съдебната система и МВР, твърдят запознати с дейността му. След закриването на Специализирания наказателен съд и изчезването на колегата му Петьо Еврото облаците над главата на Мартин Божанов се сгъстили. Магистрати и ченгета го отбягвали, за да не се компрометират, особено при новото ръководство на държавата и на прокуратурата. В същото време измамени, че ще оправи делата им, започнали да си търсят парите, разказва пред „Филтър“ негов близък, с когото също са разделили пътищата си.

След условната присъда от 1994 г., едва на 20 години, Божанов постепенно влиза в имотните измами покрай скандалния нотариус от близкото минало Слави Крашевски. След 2012 година се ориентира към делата и обвиняемите в Специализирания наказателен съд, където клиентите са платежоспособни.

Над 20 имота, банкови сейфове и офиси, свързани с дейността на Мартин Нотариуса, са претърсени от разследващите. От разпитите на свидетели станало ясно, че посредникът за услуги в съдебната власт има богата банка с компромати, които събирал през последните 20 години за магистрати, полицаи, бизнесмени и политици. Според една от версиите за убийството му Мартин Божанов е ликвидиран точно заради такава чувствителна информация, с която е разполагал.
Интересни подробности са се появили и в телефона на Мартин Божанов, научи „Филтър“.

Повечето имена в указателя му обаче са записвани с кодове.

Разследващите правят анализ с кого най-често се е чувал в последните месеци, както и каква е комуникацията му в няколко интернет приложения, с които е ползвал за конфиденциални разговори.

Консултирал Петя Славова, близък с Ветко Арабаджиев

Мартин Божанов е съдружник в няколко фирми с адвокат Велимир Атанасов. Той води няколко дела на „Инвестбанк“ на Петя Славова срещу различни фирми, с които се съдиха за пари. Атанасов е бивш съдия. Покрай него Мартин Божанов е имал контакти с банкерката Славова.

Божанов и Атанасов имат три фирми – „Бърд Консултинг“, „Холк Консултинг“ и „ИБ-Консултинг 1“. С тях те са сключвали договори с много компании, включително и с фирми на Петя Славова.
Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са само част от клиентите на правосъдието, с които Мартин Божанов е бил в близки контакти заради проблемите им с прокуратурата, научи още „Филтър“.

Добрите им отношения са отпреди ареста на фамилията през 2018 година. Нотариуса неведнъж е забелязван в компанията им в хотел „Маринела“, но не е ясно какъв е приносът му за делото, което още се води срещу тях за пране на пари и данъчни престъпления.

Съпругата Габриела проговаря, за да се спаси

Габриела Божанова е дала ценни насоки на разследващите за конфликтите на мъжа си, научи „Филтър“. Първите дни тя мълчала, защото била в шок, но след погребението на съпруга й в неделя вече дала показания.
В началото на разследването съмненията паднали и върху нея заради странното й поведение веднага след покушението.

Положението на Габриела Божанова е сложно, защото се оказва с имоти и банкови сметки, произхода на които не може да докаже. Точно това е един от козовете на разследващите да й помогнат да съдейства с всичко, което знае.
Божанова е известна като момиче от Инстаграм и най-вече с голите си снимки в мъжко еротично списание, където публикуваха нейна фотосесия след участието й в тв формата „Къртицата“ през 2014 година.

Заради нея Божанов се развел със съпругата си, от която има дете. С негова помощ записала да учи право в Нов български университет, а веднага след дипломирането през 2021 година е назначена за разследващ полицай в ГДБОП. Работи там само 2 месеца. Отказват й достъп до класифицирана информация заради съпруга й и я уволняват.

После обжалва в съда и е възстановена, но само по документи, защото е в отпуск по майчинство заради детето си от Мартин Божанов.

Александър МЕТОДИЕВ

Последни новини

- Реклама -