20.3 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

GPT-4 премина теста на Тюринг, беше разпознат като човек

GPT-4 премина теста на Тюринг и беше разпознат като човек, съобщиха от Live Science. Това се случва за пръв път в историята и показва, че взаимодействието на човека с изкуствения интелект е повече от всякога.

„Тестът на Тюринг“, предложен за първи път като „игра на имитации“ от компютърния гений Алън Тюринг през 1950 г., преценява дали способността на машината да показва интелигентност е неразличима от способността на човека. За да може една машина да премине теста на Тюринг, тя трябва да може да говори с някого и да заблуди събеседника, че е човек.

Учени включват в проучване 500 души, които да разговарят с четирима събеседници – един човек, програмата ELIZA от 60-те години на миналия век, GPT-3.5 и GPT-4, AI, който захранва ChatGPT.

Събеседването е продължило пет минути, след което участниците е трябвало да посочат дали са говорили с изкуствен интелект или с човек. Данните сочат, че в 54% от участниците са приели, че GPT-4 е човек.

ELIZA e разпозната като човек от 22% от участниците, а GPT-3.5 от 50%. Чвекът е разпознат като човек от 67% от участниците в теста.

Проучването повтори общите опасения, че изкуственият интелект, смятан за човек, скоро ще има „широко разпространени социални и икономически ефекти“.

Учените също така имат критика към теста на Тюринг. Те смятат, че той е твърде опростен в подхода си. „Стилистичните и социално-емоционалните фактори играят по-голяма роля при преминаването на теста на Тюринг, отколкото традиционните представи за интелект“, смятат изследователите.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини