11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Гръцки депутат скъса Споразумението от Преспа: Скопие получи членство в НАТО, получи „македонска“ националност и език

Конфликтът между Република Северна Македония и Гърция се разраства.

Председателят на крайнодясната „Гръцко решение“ Кириакос Велопулос скъса Споразумението от Преспа, докато говори от трибуната на гръцкия парламент.

По време на речта си в парламента той обяви, че това е „единственото достойно и патриотично действие“.

„Вие ни казвате да се разбираме със съседните народи. А ние питаме: кой избра Ердоган, който претендира за нашите територии? Турският народ. Кой избра Рама, който претендира за нашите територии? Албанският народ. Кой избра ВМРО в Скопие? Народът на Скопие. Нашият проблем не е в хората от Скопие. Проблемът е ВМРО, която е известна със своите цели. Тя е нацистка, фашистка партия и именно нея са избрали жителите на Скопие“, заяви председателят на „Гръцко решение“, заяви той от трибуната.

Връщат ли се споровете с България и Гърция: Пътят на македонците към ЕС е труден след изборите

„И така, Скопие получи членство в НАТО, получи „македонска“ националност и език, получи „Македония“, чисто и просто, а сега идваме ние и уж ги заплашваме, че няма да им позволим да се присъединят към ЕС. Престанахте да наричате страната Скопие и я наричате Северна Македония. Те никога не са спирали да наричат страната си Македония“, допълни той.

Припомняме, че новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Република Северна Македония…“, прочете първите думи от клетвата председателят на парламента Йован Митрески, след когото Силяновска произнесе „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img