20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Град Кобург се прости с цар Фердинанд с тържествена церемония


Жителите на град Кобург се простиха с цар Фердинанд I с тържествена служба в църквата „Свети Августин“, преди тленните му останки да потеглят към България.

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега е изпълнено желанието му да бъде погребан в българска земя. С тържествена служба в Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София, съобщиха от пресслужбата на града.

В понеделник Кобург се сбогува с известния гражданин, на църковната служба присъства и посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов.

„Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София“, каза кметът Доминик Зауертайг.

Утре (29 май) самолетът с ковчега с тленните останки на цар Фердинанд ще кацне на правителствения VIP на Летище София в 14 часа, откъдето катафалката ще отпътува за двореца „Врана“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини