10.3 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Грандиозен концерт събра 80 000 на Червения площад

Над 80 000 московчани и гости на столицата участваха в концерта на Червения площад в чест на годишнината от обединението на Крим с Руската федерация. Това съобщи официалният представител на руското МВР Ирина Волк.

Крим е не просто стратегически важна територия, това са преди всичко хора, които никога не са се разделяли с Русия, заяви президентът Владимир Путин в реч на митинга-концерт по случай 10-годишнината от обединението на Крим с Русия, предаде ТАСС.

„Крим е не само стратегически важна територия, това не е само нашата история, нашите традиции и гордостта на Русия. Крим са преди всичко хората: жителите на Севастопол, кримчаните. Те са нашата гордост!“ – каза руският лидер. Путин подчерта, че тези хора „през десетилетията носеха вяра в отечеството“. „Те никога не са се разделяли с Русия и това позволи на Крим да се върне в нашето общо семейство“, добави Путин.

Пътят на републиките от Донбас и регионите на Новоросия към родината им се оказа по-трагичен от този на Крим, но сега всички най-накрая са заедно, каза още руският президент. „Що се отнася до Новорусия, както и до Донбас: хората, живеещи там, също тогава, в дните на „Руската пролет“, заявиха желанието си да се върнат при семейството си, пътят им към родината се оказа много по-труден и трагичен. Но все пак го направихме!“, каза Путин.

Руският президент покани трима кандидати на последните избори на снощния митинг-концерт в Москва – Николай Харитонов (Комунистическата партия), Владислав Даванков („Нови хора“) и Леонид Слуцки ( ЛДПР). Путин обясни, че са отишли заедно на Червения площад, защото всички имат обща родина. Кавчайки се на сцената на площада, Путин разказа за срещата си с тримата кандидати. „Това е неочаквано за тях, аз ги поканих да дойдат при вас на днешния празник“, обърна се президентът към присъстващите. „Имаме различни подходи за постигане на националните цели, но имаме една родина“, подчерта Путин. Той поздрави всички с годишнината от обединението на Крим и Севастопол с Русия и даде думата на Харитонов, Даванков и Слуцки.

На 16 март 2014 г. в Крим и Севастопол бе проведен референдум по въпроса за обединението с Руската федерация на фона на държавния преврат в Украйна, посочва агенцията. Тогава 96,7% и 95,6% от избирателите съответно в Крим и Севастопол гласуваха за обединението с Русия. На 18 март 2014 г. Путин подписа споразумение за приемане на Република Крим и Севастопол в състава на Руската федерация.

Източник: ТАСС.

 

Последни новини

- Реклама -