11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Грант Шапс: Новата офанзива на Русия трябва да бъде сигнал и връщане към реалността

Новата руска офанзива в Украйна трябва да подейства като „призив за събуждане“ за нациите, които са били „разсеяни“ от други конфликти, предупреди британският министър на отбраната Грант Шапс.

Той коментира военната помощ в контекста на влошаващата се ситуация на фронт в Украйна, където руските сили регистрират тактически успехи както на север, така и на изток, докато Москва засили бомбардировките си и на юг.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в сряда, че е отменил всички пътувания в чужбина, планирани за близко бъдеще, след като руските войски продължиха да напредват в района на Харков (североизток), където Русия започна офанзива миналата седмица. Част от украинските войски бяха принудени да се изтеглят пред тази офанзива, една от най-важните от началото на пълномащабното нахлуване в Русия през февруари 2022 г.

В интервю за Sky News британският министър на отбраната Грант Шапс изрази убеждението си, че Русия няма да успее да завладее град Харков, административен център на едноименния регион, като посочи, че Великобритания смята, че „дефицитът на внимание от страна на цивилизованите държави“ е направил подобна ситуация възможна.

„Наистина се надявам, че това е сигнал за събуждане към реалността, който се опитваме да изпратим и който сега се чува, а именно, че това не е война, в която можете да си позволите да бъдете напълно фокусирани и след това да се отключите … или да се разсеете от друг конфликт и след това да очаквате нищо да не се промени“, каза Грант Шапс.

„Трябва да подкрепяме (украинците) през цялото време, не само периодично“, подчерта британският министър, добавяйки, че пакетът от военна помощ, одобрен наскоро от САЩ, в момента се насочва към фронтовата линия и ще помогне на Украйна да устои на руската офанзива, но отбеляза, че „очевидно“ е отнело твърде много време тази помощ да премине през Конгреса на САЩ.

Недостигът на хора и боеприпаси остави украинските сили, разпънати по близо 1000-километровата фронтова линия, без необходимата подкрепа и Русия се опита да се възползва от тези недостатъци. Володимир Зеленски вече обяви разполагането на подкрепления в Харков и в района на Донецк (изток), след масираните атаки на руските войски, заявявайки, че ситуацията е „под контрол“ и е частично стабилизирана. „Окупаторът, който нахлу в Харковска област, ще бъде унищожен с всички средства, с които разполагаме. Нашата артилерия, дронове и пехота действат доста точно“, каза Зеленски във видеообръщението си, излъчено в сряда вечерта в Киев.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img