20.2 C
София
петък, 24 май 2024 г.

Гуверньорът на БНБ с тежка прогноза за еврото! Какво да се прави?

България няма да успее до изпълни всички критерии за влизане в еврозоната към датата на излизане на доклада за конвергенция през юни. Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев, който участва в конференция, посветена на влизането в еврозоната, организирана от асоциацията на почетните консули.

По думите на Радев основната причина за забавянето на страната е политическата криза и недостатъчното желание на изпълнителна власт да финализира процеса. Според управителя на БНБ все пак страната ни има шанс да влезе в еврозоната през следващата година, но е малко вероятно това да стане от 1 януари.

Банките и банковата система ще бъдат готови за влизане в еврозоната до края на годината. Не така обаче стои въпросът с държавната администрация и местната власт, които трябва сериозно да поработят, за да изпълнят техническите изискванията, обясни Радев.

По думите му, спешно трябва да бъдат взети четири мерки:

* Възстановяване на политическите контакти по темата, тъй като според Радев сега връзките са само протоколни

* Връщане на пътя на фискалната консолидация, което е изключително важно за БНБ

* Възможно най-бързо приемане на Закона за въвеждане на еврото

* Ускоряване на работата по оставащите условия и техническата подготовка на изпълнителната власт

Служебният икономически министър Петко Николов също коментира темата. По думите му е важно България да приеме еврото, като една от ползите е подобряване на рейтинга на страната. Николов съобщи, че ведомството подготвя и специална кампания за предотвратяване на злоупотребите след приемане на еврото.

„Уверявам, че КЗП ще следи за изпълнение на това с цел поощряване. КЗП ще организира кампания „Честен търговец“ с ясно видимо лого”, обясни Николов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img