24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

„Хамас“ обвини Израел, че стреля по чакащи на опашки за помощи

Палестинци в очакване на хуманитарна помощ. Снимката е от февруари

Най-малко 29 палестинци са убити при два отделни израелски удара по опашки за хуманитарни помощи в ивицата Газа вчера. Това обяви здравното министерство на „Хамас. В първия случай са загинали осем души след израелски въздушен удар по пункт за раздаване на помощи в бежанския лагер „Нусейрат“ в централната част на анклава. По-късно най-малко 21 палестинци са загинали и над 150 са били ранени, когато израелски военнослужещи са открили огън по опашка за хуманитарна помощ от камиони на кръгово кръстовище в северната част на ивицата.

Според изявление по въпросния случай израелски военнослужещи са взели под прицел хората, чакащи за помощи. В изявлението бе посочено, че най-малко единадесет тела и сто ранени са били докарани в болницата „Аш Шифа“ в град Газа. От израелската армия са казали за Ройтерс, че разследват и двата случая. На 29 февруари над сто души бяха убити или ранени, докато чакаха на опашка за помощи в северната част на Газа, съобщи тогава здравното министерство на „Хамас“. По повод онзи случай говорител на израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) заяви, че войниците не са атакували никого умишлено.

На този фон еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи Янез Ленарчич заяви, че доставянето на хуманитарни помощи по въздуха и вода за ивицата Газа няма да е достатъчно, за да компенсира липсата на пратки за крайбрежната територия посредством камиони. Той отбеляза, че палестинското население в анклава е на ръба на повсеместен глад.

„По въпроса за доставката на хуманитарна помощ по въздух и вода ще бъда пределно ясен: ние и наши партньори правим това по изключение, защото Израел не отваря повече сухопътни маршрути“, каза Ленарчич, посочвайки, че най-добрият начин за доставки на помощи е по суша. „Има опасност от повсеместен глад“, обяви той пред представители на медиите. „Вече са налице ясни и неопровержими симптоми, че в ивицата Газа има цели зони, в които населението гладува“, добави Ленарчич.

Янез Ленарчич

По данни на ООН над половин милион души от населението на анклава от 2,3 милиона палестинци са на ръба на гладната смърт. Агенциите на ООН обявиха по-рано този месец, че равнищата на недохранване при децата са „особено високи“ в северната част на ивицата.

Призив

Ленарчич призова за отварянето на повече гранични пунктове по северната граница на Газа с Израел, през които да преминават камионите с хуманитарна помощ. Еврокомисарят отбеляза, че на 12 март ООН са доставили храна за северната част на крайбрежната територия за първи път от три седмици. „Ясно е от какво има нужда: нарастване на хуманитарната помощ за Газа и достигането ѝ навсякъде в ивицата“, каза Ленарчич.

Израел отхвърля твърденията, че възпрепятства хуманитарните доставки в Газа, като посочва причината за забавяне на помощите в недобрата организация от страна на агенциите за подпомагане. „Хамас“ на свой ред обявява, че Израел използва глада на палестинците като оръжие в своята военна офанзива.

В контекста на нарастването на международния натиск върху Израел да се съобрази с гладуването на населението на Газа ЕС, ООН САЩ, Великобритания, Кипър, ОАЕ и Катар полагат усилия за отварянето на морски коридор за доставяне на хуманитарна помощ за Газа от Кипър.

Фон дер Лайен: Ще открием хуманитарен морски коридор между Кипър и Газа

Два кораба с около петстотин тона хуманитарна помощ вече са поели курс към крайбрежието Газа, където работещата в САЩ благотворителна организация „Уърлд сентръл кичън“ е започнала да изгражда кей за разтоварване на пратките. По думите на Ленарчич САЩ ще помогнат за разширяването на дока следващия месец.

Ленарчич каза, че на конференция по хуманитарните въпроси, планирана в белгийската столица Брюксел в понеделник, неговият комисариат ще обяви отпускането на около 1,8 милиарда евро, предназначени за посрещането на нужди в глобален план през настоящата година.

Помощ

Миналата година 27-те страни членки на ЕС обещаха съвместно с Европейската комисия общо 8,4 милиарда евро. Ленарчич се надява тази сума да бъде достигната или дори надмината тази година. ООН обяви, че рекордните триста милиона души по целия свят се нуждаят от хуманитарна помощ, най-вече поради зачестилите въоръжени конфликти, като причина са и увеличаващите се климатични изменения. Според ООН за хуманитарни нужди са нужни още 50 милиарда долара. „Хуманитарната помощ има предназначението на спешното отделение в една болница. Това е първата помощ“, заключава Ленарчич.

По данните на здравните власти на „Хамас“ от началото на войната на палестинската групировка с Израел на 7 октомври миналата година, когато ислямистки бойци причиниха смъртта на близо 1200 души в Южен Израел (по израелски данни), в Газа са загинали над 31 000 палестинци.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини