3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Хамас“ предложи 135-дневно примирие

„Хамас“ предложи план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа в продължение на 135 дни (четири месеца и половина).

Надеждата на екстремистката групировка е това да доведе до край на войната, която избухва именно след нейното нападение в Израел на 7 октомври 2023 г. Това е контрапредложение – отговор на изпратеното проектоспоразумение миналата седмица от катарската и египетската посредническа група, подкрепено от САЩ и Израел.

Според проектодокумент „Хамас“ предвижда три етапа, всеки от които с продължителност 45 дни.

В първия ще бъдат пуснати от Ивицата Газа всички жени, момчетата под 19-годишна възраст, възрастните и болните. Във втория етап се предвижда да бъдат освободени останалите мъже сред заложниците. В третата фаза ще започне възстановяването на Газа. Израелските сили ще се изтеглят напълно, а телата и останките също ще бъдат разменени. До края на третия етап „Хамас“ очаква страните да постигнат споразумение за прекратяване на войната.

В допълнение към предложението групата, която управлява Газа, заявява, че иска освобождаването на 1500 затворници, една трета от които иска да бъдат избрани от списък с палестинци, осъдени на доживотен затвор от Израел.

Примирието също така ще увеличи притока на храни и други помощи за цивилното население на Газа, като „Хамас“ иска 500 камиона на ден. Остава въпросът дали правителството на Бенямин Нетаняху ще се съгласи на предложението на „Хамас“. Премиерът на Израел повтаря постоянно, че целта е пълното унищожение на екстремистите, но е подложен на огромен натиск от гражданите.

Последни новини

- Реклама -