12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Херцогинята на Единбург е първата британска кралска особа посетила Украйна

Софи, херцогинята на Единбург, стана първата британска кралска особа, която посещава Украйна, откакто Русия нахлу в страната преди повече от 2 години, предаде АФП.

Британското външно министерство съобщи, че по време на посещението си Софи се е срещнала с хора, преживели сексуално насилие и изтезания, както и с жени, разселени от войната, и деца, които са били депортирани в Русия, преди наскоро да бъдат върнати в Украйна.

„Научих повече за ситуацията във всичките ѝ реалности. Което, разбира се, е тъжно. Човешката цена на войната е много реална и знам, че всички тук я усещат много силно. Вярно е, че жените и момичетата плащат най-високата цена от гледна точка на човешката цена, когато става въпрос за начина, по който са засегнати, за начина, по който могат да бъдат използвани като оръжия във войната“, заяви Софи по време на приема си в британското посолство в Украйна.

„Изнасилването се използва, за да се унижава, разгражда и унищожава, и ние трябва да станем по-добри в опитите си да предотвратим това“, добави херцогинята.

Руската армия в Украйна е обвинявана в множество случаи на изнасилване и други форми на сексуално насилие.

Херцогинята отдаде почит и на жертвите, убити по време на кървавата руска окупация на град Буча край Киев преди 2 години. Софи се срещна и с украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска, за да изрази подкрепата си за пострадалите от сексуално насилие.

Софи е съпруга на принц Едуард, който е най-малкият син на покойната кралица Елизабет.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img