30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

„Хизбула“ заплашва Кипър, готви се за война с Израел

„Хизбула“ планира да атакува Кипър в случай на открита война с Израел, заплаши лидерът на групировката Хасан Насрала, тъй като все по-напрегнатата ситуация на границата между Израел и Ливан може да прерасне в пряка война между двете държави.
„Кипър също ще бъде част от тази война“, ако отвори летищата и базите си за израелските сили, заплаши Хасан Насрала в телевизионна реч, публикувана само ден след като Израел съобщи, че има възможност за „тотална война“ между Израел и Ливан. Коментарите, направени от лидера на „Хизбула“, представляват първата пряка заплаха на групировката към Кипър, страна членка на Европейския съюз в Средиземно море, разположена на 200 километра от ливанския бряг. Заплахата идва и в контекста, в който Кипър провежда съвместни военни учения с Израел от 2014 г., последно тази година, пише CNN.
Напрежението между „Хизбула“ и Израел се увеличи особено след атаката от ХАМАС на 7 октомври 2023 г. и след военната кампания, започната от израелската армия срещу терористите от ХАМАС в Газа.

През последните седмици интензивността на атаките през границата между Израел и Ливан се увеличи и страховете от открита война нарастват. Нещата се влошиха още повече на 18 юни, в деня, в който „Хизбула“ пусна 9-минутен видеоклип от дрон, показващ военни съоръжения около един от най-големите градове в Израел, Хайфа. След появата на клипа израелският външен министър говори за „тотална война“, в която „Хизбула“ ще бъде унищожена и Ливан решително победен“.

В отговор на заплахите на Насрала кипърският президент Никос Христодулидес заяви, че страната му „не се включва във войни и конфликти по никакъв начин“. „Република Кипър не е част от проблема. Република Кипър е част от решението. И нашата роля тук, както се демонстрира например чрез хуманитарния коридор, се признава не само от арабския свят, но и от международната общност като цяло“, каза кипърският лидер.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини