24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Христо Грозев: БСП и Корнелия Нинова са спечелили от търговия с оръжие за Украйна (ВИДЕО)

В Украйна се води разследване за възможна корупция в България във връзка с доставките на оръжие през първите месеци на войната с Русия.

Това стана ясно от думите на разследващия журналист Христо Грозев в Студио „България“ на „Свободна Европа“ с водещ Генка Шикерова.

„Тези схеми са транснационални, те включват верига от посредници – България, Румъния, Полша, Словакия, но организацията, която се нарича „Държавно бюро за разследване“ в Украйна, в момента води такова транснационално разследване за злоупотреби, което включва и България“, каза той.

Свободна Европа попита българската прокуратура и украинското Държавно бюро за разследване дали се води подобно разследване и кои са заподозрените фирми, но до публикуването на текста не получи отговор.

Новината идва, след като в началото на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова твърдеше, че „България не е доставила и един патрон на Украйна“. Впоследствие тогавашният министър-председател Кирил Петков каза, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно – чрез фирми посредници.

 

От думите на Грозев стана ясно, че хора, свързани с БСП, са получавали комисионни за това, че са помагали на конкретни фирми да имат предимство при сделките за износ на оръжие за Украйна.

Свободна Европа попита пресцентъра на БСП как ще коментира това твърдение, но той не беше на разположение за незабавен отговор.

„Към онзи момент за Украйна беше толкова важно да продължава достъпа си до българския пазар, че дори те си затваряха очите за тази злоупотреба. Само и само да не се прекъсне този канал на тайни продажби към Украйна“, каза Грозев.

Свободна Европа се свърза и с директора на най-големия държавен производител на оръжие ВМЗ „Сопот“ – Иван Стоенчев. Той обаче каза, че няма информация за водено разследване в Украйна във връзка с доставките на българско оръжие.

В началото на войната в Украйна България беше една от двете страни от Европейския съюз, които отказаха официално да я подпомогнат с оръжие.

Въпреки това от отговор на Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента през април 2022 г. стана ясно, че през първите два месеца от войната България е изнесла оръжия и боеприпаси на три пъти по-голяма стойност, отколкото за същия период предходната година.

В интервю за Свободна Европа през април 2022 г. бившият шеф на държавната оръжейна търговска фирма „Кинтекс“ Александър Михайлов коментира, че търсенето на оръжие е огромно, а основните дестинации, които се одобряват, са Чехия и Полша.

Почти година по-късно Кирил Петков съобщи, че чрез индиректен износ през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания голяма част от снарядите в Украйна в началото на войната са били българско производство.
Източник: svobodnaevropa.bg

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини