24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Христо Грозев: Навални най-вероятно е отровен


Разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев смята, че най-вероятната хипотеза за смъртта на Навални е отравяне. Това заяви той в ефира на „Дождь“ и пред независимия руски журналист Михаил Зигар.

„Ние със сигурност ще научим истината и това няма да отнеме толкова дълго време, както беше предишния път, защото сега работи не само нашият екип, но и много други разследващи журналисти, които се координират от Мария Певчих. Ние си помагаме, споделяме информация и аз съм сигурен, че до месец всичко ще е ясно“, каза Грозев пред „Дождь“.

Той отказа да назове по какви хипотези работят, за да не се стигне до унищожаване на информация от страна на Федералната служба за сигурност. Но уточни, че според него най-вероятната версия е отравяне.

„Имаме достатъчно информация, макар че властите крият много повече, отколкото преди. Защото след нашите предишни разследвания те се научиха, че не трябва да се оставят никакви следи. Но все пак те продължават да правят грешки и затова съм сигурен, че ще намерим виновните. Но самото поведение на властите показва, че те имат какво да крият. Поведението им показва страх и съвсем скоро ние ще разберем причината за този страх. Не трябва да се правят заключения на базата на непълни данни, но чисто аналитично този въпрос може да бъде разгледан и аз смятам, че става дума условно за „Новичок“. Защото те се опитаха да направят това с „Новичок“ през 2020 г. и много е вероятно да са се опитали да завършат започнатото по същия начин. Защото иначе остава поредното незавършено убийство с „Новичок“, в който те са вложили толкова години и толкова пари, че не бива да остава нищо незавършено“, каза Грозев пред Зигар.

Грозев разкри още, че негов източник е намекнал, че смъртта на Навални няма да е последната. „Не искам да правя прогнози, но аз реално се страхувам, че мотивацията на Путин с това убийство е била да докаже на Запада, че за него няма червени линии, и така да го принуди да се договаря за Украйна по неговите условия. Затова ми се струва, че сега ще влезем в период, когато ще има поредица от страшни драми. Путин ще дава сигнали на Запада, че ако не е готов да се договаря, ще става все по-зле“, смята Грозев.

И днес много хора продължават да носят цветя на гроба на Алексей Навални. Там отново дойдоха майките на Алексей и Юлия Навални.

Въпреки че властите се опитаха през нощта да унищожат всички мемориали, като премахнаха цветята и свещите, хората продължават да упорстват – стихийни мемориали се появиха и в съседните на гробището райони. Хората палят свещи, пишат с цветя името му, появи се куб с имената на други убити политици и журналисти – Борис Немцов и Анна Политковская. На металните заграждения се изписват не само траурни, но и политически лозунги: „Русия ще бъде свободна!“, „Навални е жив“, „Чакаме промени“, „Не се страхуваме“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини