25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Христо Иванов отговаря на Пеевски, но не коментира кеша от записа с Кирил и Асен

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отговори на думите на председателя на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес в парламента заяви, че Иванов е предлагал Пеевски да стане премиер, а самият той – президент. Според него такъв разговор политически бил невъзможен, най-малкото защото и досега е имал възможност да се кандидатира за президент и е отказвал.

„Както го предупреждавах, той не излезе от т.нар. списък по „Магнитски“, няма и да излезе от списъка и поради тази причина най-малкото няма да стане премиер на България никога и ще става все по-неудобен, включително за тези, които го инсталираха в ДПС, коментира Христо Иванов. По думите му именно поради тази причина Пеевски ще продължи да го атакува, защото се чувствал употребен и измамен в очакванията си, че ще може да се измъкне от санкциите по Магнитски“, анализира Иванов.

„Дадох си сметка, че г-н Пеевски няма да престане да ме атакува, понеже съм свидетел на неговите изключително унизителни опити – заставайки буквално на четири крака да се моли на всички хора, които смята, че имат връзки с Америка, по всякакъв начин да излезе от списъка с Магнитски. В името на това той гласува и промените в Конституцията“, заяви още Христо Иванов на брифинг в Народното събрание.

Думите на Пеевски от днес бяха реакция на твърдението на съпредседателя на ПП Асен Василев, че имало план Пеевски да стане премиер, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов – президент. Пеевски не отрече казаното от Василев.

Иванов каза, че очаква сега зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, когото Пеевски посочи като свидетел на предложението „Христо Иванов президент, Пеевски премиер“, да бъде принуден да излезе и да защити думите на председателя на ДПС, защото е в зависимост от него.

Христо Иванов заяви още, че никога не е търсил финансиране от бизнесмена Пламен Бобоков, както се твърди в единия от разпространените в последните дни записи на разговори на ПП, и че Бобоков – както може да се види, не е сред спонсорите на ДБ.

Той посочи, че многократно е предлагал да се реформира системата за публично партийно финансиране. Всяка формация в ДБ много внимава как се финансира и го прави отделно, заяви Иванов. Лидерът на „Да, България“ каза, че иска да се създаде нормален начин на финансиране на политическата дейност и призова за връщане към нормалното публично финансиране на политическата дейност.

„Сигурен съм, че до края на тази кампания ще излезе проучване на реномиран социолог, известен с лъжите си, за това как ПП-ДБ ще изчезне. Тази изнервеност и кална кампания е просто предсмъртният писък на г-н Пеевски, защото става все по-ясно, че ГЕРБ и ДПС няма да как да управляват легитимно с него на врата си“, заяви Христо Иванов.

В същото време, той каза, че няма да цитира лични разговори с лидерите на ГЕРБ и ДПС. „Не вадя разкази от срещи. Бих могъл да разкажа интересни неща, включително по отношение на пенсионирането на г-н Борисов и Пеевски, защото там има интересни реплики – но не“, каза още Христо Иванов.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини