12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Христос Воскресе!


Христос воскресе!

Празнуваме чудото на Възкрeсението на Божия син – Исус Христос.

Великден символизира християнска вяра във възкресението и обещанието за по-добър свят, който праведните ще наследят след смъртта си на земята и предстоящия Страшен съд. Този ден се нарича още Празник на празниците.

Камбанен звън от катедралния храм „Св. Александър Невски“ и всички църкви из страната в полунощ възвести Възкресението на Исус Христос, а вярващите се поздравяват с думите „Христос воскресе!“ и „Воистину воскресе!“. Този поздрав християните ще отправят в следващите 40 дни – до празника Петдесетница.

Според евангелския разказ на третия ден след разпването на Христос жените мироносици отишли на гроба, за да помажат тялото му, но открили, че той е празен – Иисус бил възкръснал. По-късно Мария Магдалена отишла в Рим, явила се пред император Тиберий и обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце с думите:

Христос воскресе!

Оттам тръгнала съществуващата и до днес традиция за празника да се боядисват яйца. Също оттогава води началото си характерният за Великден поздрав.

Свещите, запалени на празничното богослужение, се носят да догорят вкъщи – така в дома символично се внася новата светлина. Празникът слага края на 40-дневния Велик пост.

На Великден деца и възрастни се „бият“ с червени яйца, като гледат кой ще излезе победител. Народната традиция повелява, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Велико, Величко, Велика, Величка, Велислава, Възкресия, Анастас, Анастасия и др.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Предишна статия
Следваща статия