19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Хунтата в Нигер пуска още мигранти към Европа

Протестиращ, облечен с флага на Нигер и шапка в цветовете на руското знаме по време на митинг в Ниамей на 3 август 2023 г. [EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO]
Хунтата в Нигер отмени закон, имащ за цел ограничаване на миграцията от Западна Африка към Европа, предаде Ройтерс, като се позова на вчерашно изявление на хунтата.

Законът, който направи незаконно превозването на мигранти през територията на Нигер, бе приет през май 2015 г., в момент, в който рекорден брой хора прекосиха Средиземно море от Африка за Европа. Притокът на мигранти създаде политическа и хуманитарна криза в Европа, където правителствата бяха подложени на натиск да сложат край на миграцията.

Нигерската хунта, която дойде на власт с преврат през юли, съобщи вчера по държавната телевизия, че е отменила закона в събота.

Хунтата преразглежда отношенията на Нигер със западните страни, които осъдиха преврата. Освен това тя иска да си гарантира по-голяма подкрепа у дома, включително на пустинни общности в Северен Нигер, за които трафикът на хора е основен източник на препитание.

Броят на мигрантите, преминаващи през Нигер, значително намаля през годините заради действието на отменения закон, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини