38.5 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Хутите прекъснаха 4 подводни кабела между Европа, Азия и Африка

Четири подводни комуникационни кабела са били повредени в Червено море между Джеда в Саудитска Арабия и Джибути в Източна Африка, съобщи израелското електронно издание „Глоубс“.

Три месеца след като започнаха да нападат търговски кораби, хутите изпълниха още една от заплахите си. Според съобщенията става въпрос за кабели на компаниите AAE-1, Seacom, EIG и TGN. Това води до сериозни смущения в интернет комуникациите между Европа и Азия, като основните щети се усещат в страните от Персийския залив и Индия.

Щетите за комуникациите са значителни, но не са критични, тъй като през същия регион преминават други кабели, свързващи Азия, Африка и Европа, които не са засегнати. Според оценките ремонтът на такъв голям брой подводни кабели може да отнеме поне осем седмици и е свързан с излагане на риск от нападения на йеменската терористична организация. Телекомуникационните компании ще бъдат принудени да търсят фирми, които да извършат ремонтните дейности при вероятна висока рискова премия.

EIG (European India Gateway) свързва Южна Европа с Египет, Саудитска Арабия, Джибути, ОАЕ и Индия. Подводният кабел е положен от подразделението на Tyco Alcatel-Lucent на стойност 700 млн. долара и е първият кабел, простиращ се от Обединеното кралство до Индия. Акциите в EIG се държат от консорциум, включващ AT&T, Saudi Telecom, Verizon и индийската Bharat Sanchar.

TGN Atlantic е положен от Tyco International през 2001 г. и е продаден на индийската компания Tata Communications през 2005 г. за 130 млн. долара. Кабелът AAE-1, който също е прекъснат, свързва Източна Азия с Европа през Египет. Кабелът, който има капацитет от 40 терабайта в секунда, свързва Китай със Запада чрез страни, принадлежащи към китайско-иранската ос, плюс Пакистан и Катар. Кабелът Seacom свързва Европа, Африка и Индия, както и Южна Африка.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини