20.8 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Хвърлиха коктейл „Молотов“ по синагога във Варшава (СНИМКИ)

Коктейл „Молотов“ е бил хвърлен по единствената синагога във Варшава, оцеляла от нацисткото нападение по време на Втората световна война. Това потвърдиха от полицията пред полската информационна агенция ПАП след подаден сигнал.

Израелският посланик в Полша Яков Ливне публикува снимка в X, на която се виждат следи от изгаряне на синагогата „Нозик“ в центъра на града.

„Възмутителни антисемитски нападения като това не могат да бъдат толерирани днес. Извършителите трябва да бъдат открити и наказани“, написа Ливне.

Полският външен министър Радослав Шикорски обърна внимание на времето, когато се е случил инцидентът. „Чудя се кой се опитва да наруши годишнината от присъединяването ни към ЕС. Може би същият, който надраска звездите на Давид в Париж?“

Днес Полша празнува 20-годишнината от присъединяването си към Европейския съюз, но не беше ясно каква връзка има това събитие с антисемитизма и Шкиорски не даде подробности. Миналата година молдовска двойка беше арестувана в Париж за това, че според различни медийни съобщения е надраскала Звезди на Давид върху училищна сграда. Двойката заяви пред няколко медии, че е действала по нареждане на „лице от Русия“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img