3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

И Армения вече е длъжна да арестува Путин

Армения от днес официално признава юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС). „Римският статут официално влиза в сила за Армения от 1 февруари“, заяви пред Франс прес арменският представител по юридическите въпроси Егише Киракосян.

Русия окачестви решението на Армения да признае юрисдикцията на Международния наказателен съд като „неприятелско“. През март базираният в Хага съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради това, че е организирал или разрешил незаконното депортиране на украински деца в Русия.

Като признава юрисдикцията на МНС, Армения се задължава да арестува Путин, ако той стъпи на арменска територия.

През октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Армения е взела „лошо решение“, като е ратифицирала Римския статут.

Арменският премиер Никол Пашинян се опитва да успокои Кремъл, като уверява, че решението не е насочено срещу Русия.

„Като признава юрисдикцията на Международния наказателен съд, Армения се сдобива със сериозни средства за предотвратяване на извършването на военни престъпления и на престъпления срещу човечеството на своя територия“, изтъква Киракосян.

Армения подписва Римския статут през 1999 година, но не го ратифицира заради противоречия между статута и арменската конституция. Конституционният съд на Армения обяви през март, че тези противоречия вече не съществуват след внасянето на изменения в конституцията, одобрени на референдум, произведен през 2015 година.

Последни новини

- Реклама -