13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

И Корнелия Нинова призова прокуратурата да работи по „Пътя на Копринката“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира разкритията, излезли в медиите за секретаря на президента Радев Николай Копринков, за който припомни и Бойко Борисов по повод клетвата на новите конституционни съдии и отсъствието на президента Румен Радев. Изказването на Нинова обаче бе в друг контекст.

„Не знам повече от това, което четем в публични източници. Но тези, които говорят за „гигантската корупция, чувалите с пари, Копринката, Сотир Ушев” и т.н., трябва да продължат. Ако спрат дотук, ще оставят много въпросителни защо го правят. Ако продължат да говорят – трябва да се изнесат доказателства и органите да започнат да работят по тези въпроси.“

Тя добави, че през годините са се чували много такива неща и е редно тези, които знаят повече или имат доказателства, да ги кажат: „Аз си мисля, че г-н Пеевски е добре информиран човек, вероятно има и доказателства за това, което говори. Не мисля, че иначе би тръгнал с такава атака. Така че да ги дава и да говорят. Сарафов, и той”.

Лидерът на БСП също призова Кирил Петков и Спас Русев да кажат какво са правили на срещата си.

„Прави ли ви впечатление, че тези дни Кирил Петков някак странно „потъна“, Даниел Лорер „потъна”, но най-много „потъна” Бойко Борисов, даже и на работа не идваше. Винаги като стане напечено, някак си смелостта им се изпарява. Покриват се и чакат да мине бурята. Няма да мине. Този път е сериозна”, изтъкна в коментара си пред медиите Корнелия Нинова.

Тя се спря и на горещата тема за отсъствието на президента Радев от клетвата на новоизбраните конституционни съдии.

„Както знаете, ние призовахме президента Радев да не ходи на клетвата, така че това е едно добро решение. Промените в Конституцията и изборът на конституционни съдии, според нас, беше изначално сбъркан и противоконституционен, затова и пуснахме жалба. Така че го оценяваме положително. Това е нашият призив и той го послуша”, посочи Нинова в отговор на въпроси не медиите в кулоарите на Народното събрание.

„Да, имаме възражения и чакаме Конституционният съд да се произнесе по нашите жалби, тъй като единствено той може да се произнесе окончателно. Най-малкото, поради което днешният избор е нелегитимен, е срокът, тъй като вече има конституционно решение за 7 години мандат, а те избраха 9-годишен мандат. Разбира се, може да се оспорва и по същество цялата процедура, но нека да изчакаме решението на КС”, заяви Нинова.

По думите ѝ, стъпвайки на прецедент, който има с Росен Плевнелиев, клетвата на новите съдии може да се счете за нелегитимна. „Знаете, че Плевнелиев тогава постъпи по този начин – напусна клетвата и кандидатът за съдия не можа да стане такъв. Започна се нова процедура и беше избран нов. Ако стъпим на този прецедент – да, неприсъствието на президента може да се счита за неполагане на клетва. Но виждате, че животът поднася всякакви нови варианти”, коментира лидерът на БСП.

„По много въпроси оставаме на различни позиции, но там където сме принципни и последователни като партия и той има същата позиция, е логично да е така”, отговори лидерът на БСП на въпрос има ли промяна в отношенията с президента Радев.

В началото на седмицата председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски излезе с позиция, в която отправи остри думи към Румен Радев, поиска му оставката, „призова го да си основе проектчето „Трети март“ и намекна за корупционни схеми около президента.

Пеевски обяви, че президентът е събрал много пари от двете години управление на служебните кабинети и каза, че около Радев има „чудовищен корупционен кръг“.

„Къде потъна „пътят на Копринката?“, „Къде потъна Сотир Ушев?“, „Кой е касиерът?“, бяха сред намеците на Пеевски.

Последни новини

- Реклама -