21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

И Нинова скочи срещу Мицкоски: България проявяваше търпение твърде дълго

Лидерът на ПП БСП Корнелия Нинова коментира изказването на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Нинова, която е на посещение в Благоевград написа във Фейсбук:

„За думите на Мицкоски: Няма да допуснем унижение на българското достойнство.
РСМ е поела ангажименти, които трябва да изпълнява, независимо кое правителство е на власт“.

„България проявяваше търпение и добра воля твърде дълго. Искането на нови отстъпки е недопустимо. Антибългарската риторика и езикът на омразата са абсолютно неприемливи“, припомни тя.
„РСМ е тази, която очаква и иска да бъде член на ЕС. Това може да стане едва след промените в Конституцията, за да се впишат българите в нея и безкомпромисно спазване на правата им, както и категоричен отказ от агресивната антибългарска пропаганда, подкрепяна досега на най-високо държавно ниво. Няма да допуснем унижение на българското достойнство и накърняване на националния интерес на България“.

По-рано председателят на партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че очаква от служебния премиер Димитър Главчев да обясни „какви отстъпки е направила България към Северна Македония“. Мицкоски каза, че не вярва Договорът за приятелство и добросъседство с България да е „истинският процес“ на присъединяване на РСМ към Европейския съюз. Председателят на ДПС Делян Пеевски, заяви, че „няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония“.

На 8 май в РСМ се проведоха президентски и парламентарни избори, а Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ спечелиха убедителна победа.

Смяната на правителството в Република Северна Македония рискува да съживи напрежението с България и Гърция и да усложни допълнително и без това криволичещия път на страната към членство в ЕС.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img