34.7 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

И Словения призна независима Палестина

Словенският парламент одобри с мнозинство признаването на независима палестинска държава, след като преди броени дни това направиха Испания, Ирландия и Норвегия.

Реакции след решението на Норвегия, Испания и Ирландия да признаят Палестина

Миналата седмица словенското правителство прие предложение за признаване на палестинска държава и го изпрати в парламента за окончателно одобрение, каквото е необходимо за влизането на решението в сила. Снощи „за“ гласуваха 52-ма от общо 53-ма присъстващи депутати. Опозицията бойкотира заседанието и нейните представители в 90-местния законодателен орган отсъстваха, а един депутат се въздържа от гласуване.

В понеделник Словенската демократическа партия (СДС) на бившия премиер Янез Янша внесе предложение за свикване на консултативен референдум. Този ход имаше за цел да отложи гласуването с 30 дни съгласно парламентарните правила.

Противно на всички очаквания обаче председателката на парламента Уршка Клакочар Зупанчич днес заяви, че опозицията е „злоупотребила с механизма на референдума“, тъй като 30-дневният срок се прилага само за законопроекти. При хаотично шестчасово заседание, прекъсвано няколко пъти по процедурни причини, предложението за референдум беше отхвърлено и впоследствие с голямо мнозинство беше одобрено признаването на Палестина.

Доскоро девет от общо 27-те страни в Европейския съюз бяха признали държавата Палестина. Осем от тях – Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша – го направиха преди влизането си в ЕС, още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава. През 2014 г. Швеция стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС. На 28 май към страните, признали Палестина, се присъединиха Испания, Норвегия и Ирландия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини