12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

И Софийският апелативен съд даде 20 години затвор на скандалния Георги Семерджиев

Снимка: бТВ

Софийският апелативен съд даде 20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция, съобщи bTV по сведение на адвокатите на двете жертви на ужасяващата катастрофа на бул. „Черни връх“ в София Хариет и Христина. Решението изцяло потвърждава това на първонистанционния съд, който също го осъди на 20 години затвор.

И решението на Апелативния съд може да се обжалва и пред Висшия касационен съд

Дали това ще се случи и какви са мотивите за него – най-вероятно ще стане ясно днес. Към този момент информацията не е официално потвърдена от съда. От защитниците на семействата на жертвите се разбира, че решението е от 74 страници, казват адвокатите. На първа инстанция Георги Семерджиев беше признат за виновен по пет обвинения – за причинената катастрофа с две жертви на бул. „Черни връх“ в София, за това, че е шофирал след употребата на амфетамин и метаамфетамин, за използването на фалшивата му шофьорска книжка, за фалшивите номера на колата и за притежание на метамфетамин.

Катастрофата

Фаталната катастрофа стана през юли 2022 година на бул. „Черни връх“ в София. След удар в таксиметрова кола, джипът на Семерджиев се блъсна в асансьора към метрото и се разполови. Според експертизите по делото Семерджиев е шофирал с над 160 км/час.

Лъжи и замесени полицаи

Първоначалната версия на Семерджиев беше, че не е шофирал джипа. Пред съда той твърдеше, че е бил отвлечен. Затова разследващите трябваше да търсят възможно най-много доказателства. Ключова за обвинението е ДНК експертизата, установила следи от жертвите по подсъдимия, тъй като пипнал колата си. Освен това на мястото беше открита едната маратонка на Семереджиев, а другата – в дома му.

От съдебнопсихиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев e казал, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от пет до седем дни преди задържането му.

Разследващите установиха още, че тъй като не е имал ключове, той е повикал вече бившата полицайка Симона Радева, заподозряна, че му е осигурявала протекция. Според обивнителния акт тя му е осигурила стълба, по която да влезе в дома си.

Десетки полицаи също бяха разследвани заради катастрофата със Семерджиев и съмненията за „чадър“ над него. Заради случая над 10 началници в МВР бяха наказани. Сред тях са трима директори на районни управления в София – на 5-о, 6-о и 7-о РУ.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img